PAPENDRECHT – Een goede opkomst woensdagavond 10 januari 2024 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Papendrecht in theater De Willem. Naast verschillende inwoners, kwamen ook bestuurders uit omliggende gemeenten en andere relaties van de gemeente langs.
Burgemeester Van Driel aan het woord tijdens de nieuwjaarstoespraak. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
Voorafgaand aan de nieuwjaarstoespraak door burgemeester Margreet van Driel was er een voorproefje van ‘Belle & Het Beest’ van theatergroep Het Masker. Een voorstelling die binnenkort te zien is. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)
Burgemeester Margreet van Driel sprak de aanwezigen toe. Hieronder volgt de letterlijke speech voor iedereen die niet aanwezig was.
Dames en heren,
Hartelijk welkom hier in Theater De Willem bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Papendrecht.
Ik ben erg blij, u dit jaar als uw burgemeester te mogen verwelkomen. Voor mij een eerste keer, voor u een nieuwe burgemeester en ook onze nieuwjaarsreceptie is in een nieuw jasje gestoken.
Ik heb het afgelopen jaar heel veel bijzondere Papendrechters, vrijwilligers, ondernemers, bevlogen sporters en cultuur-liefhebbers mogen ontmoeten. Ik ben trots op ons dorp, op onze gemeente. Op wat wij mét en vóór elkaar betekenen en realiseren. Vanavond ziet u daar een kleine afspiegeling van.
Uiteraard wens ik u allen een heel voorspoedig nieuwjaar toe met alle goeds en een goede gezondheid. Die wens spreek ik mede uit namens de gemeenteraad, het college van B&W en de medewerkers van de gemeente Papendrecht.
Daarnaast wil ik alle hulpverleners, van politie, brandweer, ambulance, handhaving en sus-wachters, bedanken die zich weer geweldig en onmisbaar hebben ingezet om de jaarwisseling voor mens en dier veilig en prettig te laten verlopen. Graag een warm applaus voor deze mensen.
En nu ik het toch over de jaarwisseling heb… de gemeenteraad heeft ermee ingestemd om voor deze jaarwisseling een extra pakket aan voorzieningen beschikbaar te stellen. Om de jaarwisseling zo veilig maar ook gezellig mogelijk te laten verlopen. Zo was er een oliebollen-voetbaltoernooi, waaraan maar liefst 91 jongeren (12 teams) hebben deelgenomen. Er waren extra vuurwerkvrijezones, waarvoor onze inwoners zelf mochten aangeven welke zij wilden toevoegen, er is inzet geweest van extra handhaving en toezicht in de periode voor de jaarwisseling, het TOP-jongerenfeest vanaf 00.30 uur was uitverkocht en erg geslaagd. Papendrecht deed voor de eerste keer mee aan de vuurwerkshow die altijd door de gemeente Dordrecht op het drie-rivierenpunt wordt georganiseerd. Groot succes en de vele honderden bezoekers genoten van de show, het aftelmoment en lieten zich de door de gemeente verstrekte oliebollen en chocolademelk goed smaken. En gisteren heb ik de meest recente cijfers ontvangen over de tot-nu-toe geconstateerde schade aan het straatmeubilair in Papendrecht als gevolg van de jaarwisseling: die betrof een kleine 6.000 euro voor rekening van de gemeente Papendrecht. We komen uiteraard nog met een uitgebreide evaluatie maar de reacties van onze inwoners op dit voorzieningenpakket, zijn positief en hoopvol te noemen.
Vanaf mijn aantreden begin februari zorgden vele werkbezoeken aan ondernemers, werknemers, inwoners en vrijwilligers voor mooie momenten en verrassingen. Ook heb ik leuke evenementen bezocht. Neem Koningsdag, waar alle Papendrechters het hele jaar naar uit kijken en wat een geweldig groot, hartelijk en gezellig feest is voor jong en oud. Waar vrijwilligers en bedrijfsleven samenwerken en hand in hand staan. En datzelfde zag ik ook bij de vele sportverenigingen en sportwedstrijden die ik bezocht heb. Dat zegt iets over Papendrecht, dat zegt iets over ons als inwoners en de gemeenschap die we met elkaar vormen.
De portefeuille Openbare Orde en Veiligheid valt onder de burgemeester. Dus daar heb ik mij intensief mee beziggehouden. Binnen de gemeente werk ik met de buitengewoon opsporingsambtenaren, de BOA’s. Stuk voor stuk mensen met hart voor de gemeente, die zich met ziel en zaligheid inzetten om kleine geschillen en lastige gesprekken in goede banen te leiden. Om jongeren aan te spreken en in de gaten te houden. Bij ouderen een oogje in het zeil te houden. En ja, ze delen soms ook een boete uit. Of houden fietsers aan. Altijd met een goede reden. Maar, beste heren van Vandaag Inside, er is geen goede reden om ze publiekelijk op de televisie af te fakkelen. Onze BOA’s verdienen ons respect en ik vind dat we ze dankbaar mogen zijn voor hun inzet en het goede werk dat zij verrichten
Daarnaast werk ik nauw samen met de politie en de brandweer. Twee korpsen die zich kenmerken door vakmanschap, daadkracht, teamgeest en die trots zijn op hun werk. Met korpsleden die stáán voor Papendrecht en voor elkaar. In goede, maar ook in moeilijke tijden. Ik zag dat laatste terug bij het leed dat onze brandweermensen te verwerken kregen bij het overlijden van hun naaste collega. In dezelfde week kreeg Papendrecht overigens nog een klap te verwerken. Met het verlies van één van onze jonge inwoonsters bij een noodlottige verdrinking in Alblasserdam. Voor Papendrecht één van de moeilijkste weekeinden van het jaar. Het was er eentje met een gitzwarte rand, ook voor mij als burgermoeder.
Ook andere ontwikkelingen vroegen in 2023 de nodige aandacht van het college en besluitvorming door de gemeenteraad en deden een beroep op het aanpassingsvermogen van de samenleving.
Ik noem de ontwikkelingen rond Chemours, waarover grote zorgen leven in Papendrecht en omgeving. Zorgen die wij delen. Want er mag geen misverstand over bestaan dat de gemeente Papendrecht ondubbelzinnig van mening is, dat stoffen als GenX en PFOA niet thuishoren in ons milieu. Wij staan dan ook naast onze inwoners en zetten ons maximaal in voor een veilige en gezonde leefomgeving.
En dan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en asielzoekers op verschillende locaties in Papendrecht… we hoeven er niet omheen te draaien dat dit best wat vraagt van onze samenleving. De twee inloop-avonden voor omwonenden bij toekomstige locaties voor asielzoekers afgelopen jaar, logen er niet om. Onze inwoners waren kritisch en bezorgd. Heel begrijpelijk, want het zijn behoorlijke veranderingen. En niet alles liep ook even goed. Ik denk bijvoorbeeld aan de moeizame start bij de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in de Seringenstraat. En de opvangboot voor asielzoekers bij de kade van Fokker, die we tot twee keer toe – tegen eerdere toezeggingen in – moesten verlengen. Als gemeente hebben we oog en oor voor die zorgen. We zullen dan ook blijven zoeken naar passende oplossingen. Door met elkaar in gesprek te blijven. Maar bijvoorbeeld ook door te zorgen voor korte lijnen met locatiemanagers en politie om bij eventuele incidenten snel in te kunnen grijpen.
Want ook de komende periode blijven ontwikkelingen in de wereld, die ten grondslag liggen aan de vluchtelingenproblematiek, veel vragen van onze veerkracht en solidariteit. Wij zullen met deze veranderingen moeten dealen in Papendrecht. Daarom werkt het college aan een visie op de opvang van vluchtelingen en statushouders. Wat is er bijvoorbeeld nodig op het gebied van integratie, participatie en woningbouw op de (middel)lange termijn?
Er gaat ook al veel goed op dit dossier. Veel Papendrechters zetten zich in om iets te betekenen voor de mensen die nú al hier te gast zijn. Zoals de mensen van De Palm die onze Oekraïense vluchtelingen ruim anderhalf jaar lang op hun locatie hebben opgevangen. Of de leerlingen van De Lage Waard en het Willem de Zwijger College. Zij verhuisden dezelfde Oekraïense vluchtelingen begin december naar hun nieuwe onderkomen aan de Poldermolen. Zulke bijdragen zijn hartverwarmend. En als ik terugblik op de verschillende naturalisatie-ceremonies voor 37 volwassenen en 14 kinderen die ik afgelopen jaar mocht uitvoeren, dan is mij hun blijdschap en de emotie bijgebleven, waarmee het Nederlanderschap werd aangenomen. Ik citeer dan altijd Artikel 1 van onze Grondwet: wij horen er allemaal bij, worden gelijk behandeld en discrimineren niet op welke grond dan ook. En ook zij horen erbij en gaan zich inzetten voor onze samenleving.
Over inzet voor de samenleving gesproken… heel mooi was het voor mij om namens de Koning afgelopen jaar vier Koninklijke Onderscheidingen uit te reiken. Ik heb die opgespeld bij mevrouw Werkhoven-Bezemer en de heren Bot, Pols en De Waard. Als dank voor wat zij al die jaren belangeloos hebben bijgedragen. Iets wat zij allen ‘heel gewoon’ noemden, maar wat eigenlijk heel bijzonder is.
En ik ben ontroerd geraakt door de twee jeugdlintjes voor Sheraja van der Ven en Caitlyn Montijn. Zo jong en dan al zoveel betrokkenheid en zorg voor anderen. Klasse wat deze jonge meiden doen voor de samenleving. Overigens, we gaan in 2024 op zoek naar de eerste Kinderburgemeester van Papendrecht. Ik ben erg benieuwd wie ik de speciale kinderen-burgemeester-keten mag gaan omhangen.
Dat Papendrecht oog heeft voor een duurzame wereld, symboliseert Ferry van Jaarsveld. Hij zet zich al langere tijd enthousiast in voor de Egelopvang, dieren, natuur en vergroening van tuinen en werd afgelopen jaar welhaast een landelijke bekendheid met optredens in verschillende televisieprogramma’s. In oktober heb ik hem tot de eerste Klimaatburgemeester van Papendrecht benoemd. In die rol kan hij nog meer betekenen. Want verduurzaming en hergebruik gaan hand in hand en worden de komende jaren steeds belangrijker. Ook in onze gemeente. Zo is de gemeente Papendrecht bijvoorbeeld overgestapt op het gebruik van duurzame herbruikbare koffiebekers bij de koffie-automaten in het gemeentehuis. U ontvangt straks bij vertrek ter gelegenheid daarvan allemaal zo’n mooie herbruikbare koffiebeker met ons logo erop.
In het verlengde van milieu en klimaat refereer ik aan enkele grote besluiten die in 2023 door het college en de gemeenteraad zijn genomen. Zoals de nieuwe manier van afval inzamelen. Een onderwerp dat elke inwoner raakt. Dat merkten we goed tijdens de 18 inloopbijeenkomsten, waarbij we met inwoners in gesprek gingen over de nieuwe aanpak en het doel ervan. En waarbij gaandeweg vaak begrip ontstond. Met name voor de keuzes die we maken voor hergebruik, vermindering van restafval en uiteindelijk een schonere wereld. Het is goed dat Papendrecht hiervoor heeft gekozen. En dat we ons hierin met inwoners, bedrijven en onze afvalinzamelaar voortdurend blijven verbeteren en bijdragen aan de mondiale klimaatdoelen.
Op regionaal niveau werkt Papendrecht samen met andere gemeenten op het gebied van verduurzaming, woningbouw, werkgelegenheid en recreatie. Omdat we immers niet alles alleen kunnen en samen sterker staan. Maar ook omdat bepaalde vraagstukken regionaal spelen en grenzen overschrijden. Willen we in Den Haag ‘op de agenda komen’, dan moeten we ons als regio presenteren. Zo werkt het nu eenmaal. Dat betekent dat een schep boven op de huidige inzet nodig is én dat nieuwe manieren verkend moeten worden om meer effect te bereiken. Het afgelopen halfjaar is hard gewerkt aan een nieuwe Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem, waarmee we financiële middelen aanvragen voor regionale projecten. Ruim 70 bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en onderwijs-/kennisinstellingen hebben voor deze Regio Deal-aanvraag de handen ineengeslagen. Samen met Resilient Delta, Hoger Onderwijs Drechtsteden en de gemeenten Dordrecht en Gorinchem hebben we voor Papendrecht het project ‘Impuls gezonde wijken en inwoners in de Drechtsteden en Gorinchem’ ingediend. Samen met Sliedrecht dienden we ‘Groenblauwe verbindingen en rivieroever ontwikkeling in de Alblasserwaard’ in. We verwachten in februari van het rijk te horen of onze aanvragen gehonoreerd worden.
Ook binnen Papendrecht zelf werken we nadrukkelijk samen met vele organisaties. Een mooi samenwerkingsverband is de BIZ, het samenwerkingsverband Bedrijven Investeringszone. Daarin werken we met pand-eigenaren, politie, handhaving en brandweer doorlopend aan een schoon, veilig en aantrekkelijk winkelpark de Meent en omgeving. Een mooi bericht uit 2023 is dat bezoekers twee uur gratis kunnen blijven parkeren in de parkeergarage. Daarnaast blijft de centrummanager aan, om de Meent levendig en aantrekkelijk te houden. Verder werkt de gemeente aan een nieuw terrassen- en overkappingenbeleid en maken we onze regels en dienstverlening transparanter.
In 2024 blijven we nieuwe woningen realiseren, want de vraag is groot. In Kraaihoek-Zuid wordt vanaf de komende zomer gebouwd en worden volgend jaar 137 woningen in het sociaal segment opgeleverd, voor ouderen en jongeren. Met Merwehoofd Toren M wordt gestart. En we verwachten eind dit jaar te beginnen met dertig startersappartementen aan de P.C. Hooftlaan. Eind deze maand beginnen we de aanbesteding voor de Veerpromenade, waar deels starterswoningen komen. Aan de Noordhoek willen we minimaal tachtig flexwoningen realiseren. De helft is bestemd voor starters en spoedzoekers, de andere helft willen we benutten voor de huisvesting van statushouders en/of Oekraïners en voor AMV-ers (de Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen).
Wat mij wel zorgen baart, is de opkomst van wat we noemen de ‘sociale armoede’. Waar het vroeger ging om de onderklasse zien we nu dat ook de middenklasse het moeilijk heeft. Veel gezinnen met twee inkomens zien geen kans om hun energierekening te betalen of de wekelijkse boodschappen te doen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben zes van de tien huishoudens moeite om het hoofd boven water te houden en hebben zij geen euro spaargeld op de bank staan. Dat geldt dus ook voor Papendrecht. Dat is zorgwekkend.
De bestrijding van armoede en schulden staat dan hoog op de agenda van ons lokaal bestuur. Dat is iets wat we echt samen moeten doen. En dat gebeurt ook. Door de gemeente zelf, met verschillende regelingen en initiatieven. Maar ook door bedrijven, organisaties en inwoners die anderen bijstaan. Met geld of in natura. Zonder anderen tekort te doen, krijgt dat bijvoorbeeld vorm bij de Voedselbank, het Repair Café, de bibliotheek en bij Bij Bosshardt. Hoe mooi is het als we zulke initiatieven in 2024 verder uit kunnen breiden. Dat we bij mensen thuis ‘achter de voordeur’ kunnen komen. En dat we ook in ons persoonlijke leven omzien naar elkaar en een helpende hand bieden aan mensen die wel wat steun kunnen gebruiken.
Samen met de gemeenteraad hebben we in 2023 in het bredere perspectief van veiligheid de richting voor de komende jaren bepaald. Concreet betekent dat onder meer extra aandacht voor preventie, extra opsporingsambtenaren en extra capaciteit om ondermijning tegen te gaan. Ook ben ik voornemens om als burgemeester vanaf 2024, samen met onder andere politie, handhaving en sociaal buurtwerk, Veiligheidsavonden in wijken en buurten te organiseren om met inwoners van gedachten te wisselen over hoe sociaal veilig zij hun omgeving ervaren en wat er nog meer nodig is.
De gemeentelijke politiek, het bestuur en de ambtelijke organisatie zijn er voor de Papendrechters. Daarom staat participatie van inwoners hoog op de agenda. Op het gebied van lokaal bestuur wil ik, als voorzitter van de gemeenteraad, de afstand tussen de lokale overheid en inwoners verkleinen. Dit jaar gaan we daarom van start met het initiatief ‘Gast van de Raad’. Voorafgaand aan een raadsvergadering worden ad random 15 inwoners per brief uitgenodigd om een raadsvergadering inclusief toelichting bij te wonen. Dat gaat van start met een gezamenlijk diner met een aantal raadsleden, de griffier en de burgemeester. En na afloop praten we met elkaar na. Zo willen we meer inzicht geven in de werkzaamheden en rol van de gemeenteraad.
Zelf zet ik in 2024 mijn bezoeken aan bedrijven, verenigingen en instellingen voort en breid ik deze uit met de kerkelijke gemeenschappen. Papendrecht telt twaalf kerken, dus ik verwacht iedere maand een kerkdienst bij te wonen. Deze bezoeken helpen mij om uit alle geledingen van de samenleving te horen wat er leeft en speelt. Zodat ik als burgemeester inzichten krijg van wat nodig is in Papendrecht.
En ik ben ook benieuwd naar wat ú gaat doen … Wat verwacht ú van dit nieuwe jaar? Bent u positief? Heeft u zo uw twijfels bij wat er te gebeuren staat? Zelf ben ik erg leergierig en ik vind het heel mooi dat ik dat in mijn rol van burgemeester optimaal kan toepassen. Daar floreer ik bij. Maar anders dan ik vroeger verwachtte, is kennis alleen niet hetgeen waarmee ik mensen bereik.
Daarom sluit ik graag af met deze quote van de hoogleraar Jan Rotmans: “Ik bereik mensen niet door te zeggen, kijk eens wat ik weet, of hier is het bewijs dat ik gelijk heb. Dat gebeurt eerder door te zeggen: ook ik worstel hiermee, maar ik doe wat ik denk dat nodig is. En ik doe echt wat ik wil. En ik nodig ú van harte uit om dat ook te doen.”
Dank u wel voor het luisteren naar mijn nieuwjaarspeech. Ik wens u vanavond leuke nieuwe ontmoetingen en contacten toe en wens u succesvolle samenwerkingen en resultaten toe het komend jaar in ons mooie Papendrecht.
Dank u wel.