Actieplan Chemours gericht op moestuinen en zwemwater De Merwelanden

PAPENDRECHT / REGIO – Zowel de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden als chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht komen donderdagmiddag 29 februari 2024 met een afzonderlijk persbericht over gevoerde gesprekken en dat heeft tot een actieplan geleid.

“In september kondigde Chemours zijn intentie aan om manieren te zoeken om concrete actie te ondernemen ten behoeve van onze omgeving. Sindsdien zijn we verkennende en constructieve gesprekken aangegaan met de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden”, bericht Chemours. (Foto Hans van der Aa / Papendrecht24)

Na het tussenvonnis van woensdag 27 september 2023 hebben de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden verkennende gesprekken gehad met Chemours. “Chemours sprak uit concreet iets te willen doen voor de gemeenschap. De gesprekken gingen over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. Ook over de vergoeding van schade door de aanwezigheid van de chemische stoffen PFOA en GenX. Op basis van deze gesprekken ontwikkelt Chemours met de gemeenten een concreet plan. Als eerste gaat dit over het schoon en gebruiksklaar maken van moestuinen en recreatieplas Merwelanden. De gemeenten zien dit als belangrijke eerste stappen”,berichten de gemeenten.

Moestuinen en zwemplas
De eerste fase bestaat uit een proefproject. De gemeenten noemen dat een pilot. “Daarbij vervangen we de grond in enkele moestuinen. Na dit proefproject is het de bedoeling andere vervuilde moestuinen aan te pakken. Het gaat om de moestuinen waar nu maar beperkt of niet uit gegeten mag worden.Deze eerste fase wordt als proef ingestoken om inzichten op te doen. Zo kan het verdere vervolg zo goed mogelijk verlopen. Een onafhankelijke externe expert voert de werkzaamheden in samenwerking met de gemeenten en Chemours uit. De gemeenten informeren zo snel mogelijk de direct betrokkenen. “Samen met de verantwoordelijke instanties voor de zwemwaterkwaliteit zijn we ook van plan om aanvullende monsters te nemen van het zwemwater in de Merwelanden”, zegt Chemours en de gemeenten vullen aan: “Verder worden extra monsters genomen van het zwemwater van de plas Merwelanden. Dit als eerste stap in het weer schoon krijgen van de zwemplas.”

Gezonde leefomgeving
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden vinden het belangrijk dat de leefomgeving voor hun inwoners gezond en veilig is. De inwoners mogen rekenen op de inzet van hun gemeente. De gemeenten spannen zich in om zo snel mogelijk tot goede oplossingen te komen voor het opruimen van de vervuiling die is ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX. Chemours: 

Binnenkort starten
Naast de aanpak van de moestuinen en de zwemplas praten Chemours en de gemeenten over verdere acties op basis van het tussenvonnis. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden trekken hierbij gezamenlijk op. Zij hebben samen een rechtszaak lopen tegen het bedrijf Chemours (voorheen DuPont). De reden is de vervuiling van de gemeentelijke eigendommen met PFOA en GenX. Chemours: “Om vertraging te voorkomen, zal een aantal van deze acties binnenkort worden gestart, terwijl Chemours en de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden in goed vertrouwen blijven praten over de specifieke voorwaarden om hun juridisch geschil op te lossen. Andere aspecten zullen worden behandeld tijdens deze lopende gesprekken. ”

Erkenning
“Parallel aan deze acties blijven we in Dordrecht hard werken aan het terugdringen van onze uitstoot, en blijft Chemours zich richten op de verantwoorde productie van materialen die een essentiële rol spelen in onze samenleving: in medische toepassingen, de productie van computerchips en elektronica, in de opwekking van groene energie, en op vele andere manieren”, laat Chemours weten. De gemeenten zeggen: “De rechter heeft in het tussenvonnis aangegeven dat Chemours aansprakelijk is voor het opruimen van de vervuiling of, als dat niet mogelijk is, voor het vergoeden van de schade. De uitspraak van de rechter op 27 september 2023 voelt voor de gemeenten als erkenning van hun jarenlange strijd.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld