Fit-Kidz krijgt voor twee BSO-locaties exploitatieverbod; tijdelijke sluiting dreigt

PAPENDRECHT – Het College van B & W van de gemeente Papendrecht heeft de buitenschoolse opvang (BSO) locaties van Fit-Kidz aan de Kamerlingh Onneslaan (Buiten BSO) en aan de Andoornlaan (Sport BSO) een exploitatieverbod gegeven, omdat volgens de GGD Zuid-Holland Zuid (GGD ZHZ) op beide locatie een aantal overtredingen nog niet structureel is verholpen.

De aanbieder krijgt een laatste mogelijkheid om binnen twee weken de nog openstaande overtredingen structureel op te lossen en dat ook aan te tonen. De GGD ZHZ zal dit controleren op de beide locaties.

Het gaat om bijvoorbeeld het niet handelen volgens het pedagogisch beleid en de veiligheid. Als blijkt dat de overtredingen niet zijn opgelost, gaat de gemeente over tot een tijdelijke sluiting van de twee BSO locaties. Deze sluiting zal dan ingaan vrijdag 26 april 2024 en voor een periode van maximaal drie maanden. De aanbieder zal dan volgens de gemeente Papendrecht op eigen initiatief aan moeten geven dat hij klaar is voor een nieuw GGD onderzoek. Als de aanbieder dat niet doet, volgt een definitieve uitschrijving uit het Landelijk Register Kinderopvang.

Gedupeerd
De gemeente spreekt van een ‘vergaande actie’, die ze als college het liefst had voorkomen. “Maar ondanks de gevoerde gesprekken tussen de aanbieder, de inspecteurs van de GGD en de gemeente, blijkt dat er nog steeds onvoldoende resultaten zijn om een deel van de overtredingen te beëindigen en herhaling te voorkomen”, zegt wethouder Arjan Kosten (SGP) van Onderwijs, “Daarom hebben we als college deze stap genomen. Wij beseffen dat we daarmee niet alleen de aanbieder van Fit-Kidz treffen, maar ook alle ouders, kinderen, medewerkers en betrokken organisaties op deze twee BSO locaties. Wij betreuren dit zeer natuurlijk. Het welzijn van de kinderen is het belangrijkst bij de opvang van kinderen. Maar het is belangrijk dat de kinderopvang die wordt aangeboden in Papendrecht voldoet aan de wet en regelgeving. Zodat we weten dat kinderen verantwoord worden opgevangen.”

Rol GGD ZHZ
Aan het besluit ligt een voorgeschiedenis. De gemeente is wettelijk verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang in Papendrecht. In opdracht van de gemeente voert de GGD ZHZ bij alle kinderopvanglocaties inspecties uit. Ook inspecteren zij bij een klacht of een signaal. De GGD ZHZ constateerde bij de twee BSO locaties herhaaldelijk overtredingen. Ook na de laatste controle heeft de GGD vastgesteld dat op beide locaties een aantal overtredingen nog niet structureel is verholpen.

Welzijn kinderen
De gemeente Papendrecht legde Fit-Kidz donderdag 12 oktober 2023 een boete opgelegd voor de buitenschoolse opvang (BSO) locaties aan de Kamerlingh Onneslaan (Buiten BSO) en aan de Andoornlaan (Sport BSO). Deze boete was toen nog een voornemen. “Het welzijn van kinderen is het belangrijkste bij opvang van kinderen. Daarom heeft het college besloten een deel van de boete voor die overtredingen om te zetten in een invorderingsbesluit. Dat betekent dat de boete voor die onderdelen definitief wordt opgelegd en dat deze betaald moet worden aan de gemeente”, bericht de gemeente Papendrecht. Hier online kunnen ouders / verzorgers terecht als ze vragen hebben over toezicht en handhaving bij kinderopvang. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld