Raadsbesluit voor lening aan GKN Fokker kent stroeve aanloop

door René de Munck
PAPENDRECHT – De gemeenteraad besprak donderdagavond 29 februari 2024 het geven van een lening van 16 miljoen euro aan GKN Fokker. Na veel erover te hebben gesproken, ging de raad akkoord.

De gemeenteraad nam het besluit even voor middernacht na een avond lang vergaderen. (Foto René de Munck / Papendrecht24)

Wat op zich een gemakkelijk besluit zou zijn, er was namelijk al in 2022 een besluit daarover genomen, gaf na de beeldvormende raad nogal wat beroering. Vooral het onverwachte reageren van bewoners op de toegenomen verkeersdrukte en overlast verraste college en raad. Al gauw ging het alleen daarover en niet meer over het feitelijke onderwerp. Verschillende raadsfracties spaken zich in de oordeelsvormende raad erover uit. In aanloop naar de raadsvergadering stelden diverse politieke partijen onder aanvoering van de PvdA een amendement op, een verzoek aan het college van de raad, om één en ander uit te voeren. 

Tekst gaat wel onder foto verder.

Concreet
In het amendement stond onder meer: “De samenwerking tussen gemeente Papendrecht en GKN/Fokker heeft directe gevolgen voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid. Zo ervaren omwonenden direct overlast en hebben zij bij Fokker, het college en de gemeenteraad aan de bel getrokken. Het is aan de Papendrechtse raad om vanuit de eigen rol en bevoegdheden te komen tot besluiten, die de ervaren overlast zo snel mogelijk beperken. Met dit amendement geven wij het college van Papendrecht de opdracht om niet alleen de korte termijn verkeersveiligheids- en leefbaarheidsmaatregelen volledig in beeld te brengen, maar deze ook samen met Fokker zo veel mogelijk direct uit te voeren.” Het financiële plafond voor het uitvoeren van deze korte termijn maatregelen (laaghangend fruit – red.) is € 75.000,- en omvat het volgende het aanbrengen versmallingen op de weg/plaatsen van bloembakken, onderzoeken vrachtwagenverbod brug, het aanbrengen van bushalteplaatsen op Anthonie Fokkerweg en andere suggesties van inwoners.Ondertekend door PVDA CDA D66 SGP CU VVD en PAB (een ruime meerderheid van de raad).

Kostenverdeling
In de eerste termijn gaven de diverse fracties toelichting op dit amendement. Fractievoorzitter Ardjan Boersma (SGP): “De verdubbeling van het aantal werknemers bij Fokker als gevolg van de gemaakte afspraken in 2021 levert de nodige parkeer- en verkeersdruk op voor onze inwoners, met name op het Westeind, de Havenstraat en de Eilandstraat. Het is belangrijk dat we daar snel wat aan doen. Daarom dienen we samen met andere fracties een amendement in om maatregelen die snel genomen kunnen worden ook snel te nemen. We stellen daarvoor 75.000 euro ter beschikking en geven in het amendement het college de opdracht om met Fokker te komen tot een redelijke verdeling van die kosten. Hoe precies, dat is in het amendement niet specifiek uitgewerkt en laten we aan de wijsheid van het college over. Als SGP vinden we het in ieder geval wel belangrijk dat Fokker ook een duit in het zakje doet.” Alleen OP bij monde Van Dhr Lammers had een andere aanpak, zij hadden een motie van gelijke strekking opgesteld echter zonder dekking van de mogelijk kosten. Zij meenden dat dit gedekt zou kunnen worden uit de reeds beschikbare middelen.”

Onafhankelijk Papendrecht
Fractievoorzitter Leon van der Dool (CDA) reageerde daarop. “We hadden een zeer vergelijkbare motie in voorbereiding, maar we hebben in overleg met andere partijen een beter amendement kunnen formuleren. Dit is concreter, het is financieel gedekt en geregeld. Ik wil daarom het Onafhankelijk Papendrecht (OP – red.) uitnodigen, trek de motie in, want die is overbodig gegeven het amendement en steun ons breed gedragen amendement.” De discussie daarover door de raad werd door de fractie van OP niet plezierig ervaren hetgeen resulteerde in de tweede termijn met een motie van treurnis tegen het college. Daarop reageerde het CDA. “We waren in constructieve bespreking over een belangrijk besluit en vooral een amendement waarin oppositie en coalitiepartijen concreet iets doen aan de problemen van de inwoners. Daar zitten we hier voor. Waarom zoiets op het allerlaatste moment? Het OP blokkeert op deze manier de oplossing die we allemaal willen. Waarom als u volledig klem gezet wordt naar alle gedraai zo’n rare vlucht naar voren. Waarom doet u niet constructief mee?”, vroeg het CDA.

Schandalige vertoning
In eerste termijn nodigde het CDA het OP daartoe uit: “U stelt eerst onnavolgbaar dat u een toegezegd besluit over een lening wilt intrekken. Dan kunt u vragen verwachten. U kunt geen enkele vraag daarover beantwoorden.” Boersma (SGP): “Ik vind de motie van treurnis een schandalige vertoning. Deze motie zegt meer over de wijze waarop Onafhankelijk Papendrecht politiek bedrijft dan dat het iets zegt over de handelswijze van het college. Ik heb fractievoorzitter Ruud Lammers (OP) bevraagd over feiten met betrekking tot Fokker. Hij reageert daarop met verwijzing naar zijn politieke onderbuikgevoel. Dat zegt genoeg. Ik roep Lammers op om de motie in te trekken.’’ Dat deed Lammers vlak voor de stemming. En zo werd kort voor middernacht het besluit aangenomen met een ruime meerderheid (18 voor 5 tegen) De motie om tegen betaling door GKN Fokker 60 plaatsen te verhuren aan de vliegtuigbouwer in de parkeergarage de Meent kreeg ook voldoende steun (19 voor 4 tegen). 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld