Van Driel: ‘Adoptie oorlogsmonument; start van herdenken en gedenken’

PAPENDRECHT – Woensdagmorgen 1- april 2024 vond de jaarlijkse bijeenkomst ‘Adoptie Oorlogsmonument’ plaats. “Dit moment markeert de start van herdenken en gedenken, van herinneren en van vieren in Papendrecht. Vanaf de overdracht van de adoptie van het oorlogsmonument tot en met 5 mei, zijn er verschillende bijeenkomsten en ook bijbehorende manieren om in Papendrecht en Nederland de gebeurtenissen van de Tweede Oorlog weer te herdenken en te vieren”, sprak burgemeester Margreet van Driel tijdens de bijeenkomst.

Na de toespraak was er twee minuten stilte gehouden. Daarna vroeg de burgemeester twee leerlingen en de wethouder de krans neer te leggen. Alle leerlingen hebben een witte roos bij het monument neergelegd als afsluiting. (Foto Richard van Hoek)

‘Adopteer een monument’ is een onderwijsproject van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting en wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds.

Kort verhaal
Wethouder Arjan Kosten (SGP) van Onderwijs heette iedereen welkom. In aansluiting bij de Anne Frank krant van dit jaar vertelde hij kort een verhaal dat de herinnering deelt van een negen jarig meisje kort na de oorlog. In aanwezigheid van alle leerlingen, ouders, raadsleden en het 4/5 mei Comité droegen de leerlingen van ’t Kofschip een gedicht of verhaal voor, dat zij zelf hebben geschreven. 

Zelf organiseren
Met het project ’Adopteer een monument’ gaat de lokale oorlogsgeschiedenis voor leerlingen leven. Ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Door onderzoek te doen naar hun monument of oorlogsgraf en zelf een herdenking te organiseren raken leerlingen betrokken bij de geschiedenis. Afgelopen weken hebben leerlingen van groep 8 van ’t Kofschip deelgenomen aan dit project. Ter afsluiting droegen zij het monument over aan de leerlingen van groep 7 van het IKC Beatrix.

Tekst gaat verder onder foto.

Verhalen en ervaringen
Na het programma sprak burgemeester Van Driel de kinderen toe buiten bij het Oorlogsmonument. Van Driel: “De verhalen over oorlogen en geweld horen we vaak aan de hand van grote getallen, getallen over de vele mensen en soldaten die slachtoffer werden. Maar persoonlijke verhalen over mensen zoals jij en ik maken misschien wel beter duidelijk wat het betekent om je vrijheid te verliezen, in gevaar te zijn of zelfs je leven te verliezen. Zoals de verhalen van de bemanning van de Lancaster bommenwerper, van James Keeffe, maar ook van Anne Frank en vele anderen in hun dagboeken laten zien. Het is daarom leerzaam om zoveel mogelijk verhalen en ervaringen te delen. Dank jullie wel jongens en meisjes, dat jullie je willen inzetten voor het oorlogsmonument en daarmee een klein beetje bijdragen aan ons besef van vrijheid.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld