Wegwerpluiers worden voortaan gerecycled en niet meer bij restafval verbrand

PAPENDRECHT – Op zeven locaties in Papendrecht staan speciale containers, waar bewoners die toegang hebben aangevraagd, zonder extra kosten hun wegwerpluier- en incontinentieafval kunnen aanbieden. Het luierafval moet daarvoor in speciale witte plastic zakken worden aangeboden. Ook die zakken zijn gratis te verkrijgen, op vertoon van een luierpas, bij de receptie van het gemeentehuis. 

Eén van de luiercontainers staat bij het winkelcentrum-parkeerterrein Land van Matena. Directeur Inzamelijk bij HVC Gertjan de Waard en wethouder Arjan Kosten (SGP) van Afval en Milieu bij de speciale luiercontainer. Van het luierafval wordt onder meer speelgoed gemaakt. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)

Het kosteloos gescheiden inzamelen en recyclen van luiers en ander incontinentiemateriaal is vooralsnog een pilot voor twee jaar. Dat gebeurt in Nijmegen. Dat is de enige plaats in Nederland. In België en Duitsland kan het nog niet, dus wat dat betreft is het uniek. De keuze om de ingezamelde luiers te laten recyclen in plaats van te laten verbranden, is mede hierdoor ingegeven. De gemeente Papendrecht werkt daarvoor samen met HVC en recyclebedrijf Netwerk. Over een jaar volgt er een evaluatie. 

Minder restafval 
Voorheen moesten luiers bij het restafval. Sinds het begin van 2024 betalen inwoners van Papendrecht voor restafval. Met de maatregel komt de gemeente Papendrecht jonge gezinnen en mensen met incontinentie tegemoet. Al langer wilde de gemeente wegwerpluiers laten recyclen, maar zag daar door gebrek aan beschikbare partijen geen mogelijkheid toe.   

Tekst gaat verder onder foto.

Nieuw afvalbeleid
In Papendrecht worden jaarlijks gemiddeld zo’n 260 baby’s geboren, die per geborene meer dan 5.000 wegwerpluiers gebruiken voordat ze zindelijk zijn. Al die luiers belandden in het verleden tussen het restafval. ”Zo jammer!”, vindt ook verantwoordelijk wethouder Arjan Kosten, “Het kunststof in de luiers kan worden omgezet in granulaat voor bijvoorbeeld speelgoed of kinderwagens. Daardoor hoeft er voor deze producten ook geen nieuw plastic te worden aangemaakt. De overblijvende vaste massa uit luiers kan weer gebruikt worden om groene energie mee op te wekken. Door luiers te recyclen in plaats van te verbranden, besparen we ook op de uitstoot van CO2. We zien deze proef als een mooi vervolg op ons nieuwe afvalbeleid. Al is dit nog niet het ideaalplaatje. Want gebruik van wasbare luiers levert uiteraard nóg veel minder afval op.” Op alle fronten brengt de gemeente Papendrecht, samen met hun bewoners, de hoeveelheid restafval naar beneden. De gemeente zegt graag te investeren in een duurzame toekomst voor de volgende generaties.

Duurzaamheid
Inzamelaar HVC is zeer enthousiast over het voortouw dat de gemeente Papendrecht daarin neemt. “We willen zelf ook leren van de proef en juichen ieder initiatief van recyclen of hergebruiken van harte toe. Daaraan willen we altijd onze bijdrage leveren”, zegt Gertjan de Waard, directeur Inzameling bij HVC, ”Want hoe minder restafval, des te beter voor het milieu. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is de beste keuze voor ouders nog het voorkomen van afval door zo veel mogelijk wasbare luiers te gebruiken. Daarmee bespaar je ook nog eens op de aanschaf van luiers en heb je geen extra afval. We snappen ook dat dit niet voor iedere jonge ouder een optie is. Daarom zijn wij trots op deze stap naar het gescheiden inzamelen en daarna recyclen van luiers.”    

Plaats een reactie

*=Verplicht veld