Leerlingen twaalf basisscholen doen verkeersexamen fietsvaardigheden

PAPENDRECHT – Wethouder Arno Janssen (PAB) van Verkeer geeft vrijdag 31 mei 2024 het startschot voor het verkeersexamen fietsvaardigheden. Er doen 316 leerlingen mee, in totaal twaalf scholen. De leerlingen, allen uit groep 7, rijden een parcours van bijna zeven kilometer door het dorp.

Het verkeersexamen wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Papendrecht, de regio Drechtsteden en het programma SCHOOL op SEEF. Het programma heeft als aanpak ‘Maak een punt van nul.nl’ met één ultiem doel: nul vermijdbare verkeersslachtoffers in de provincie Zuid-Holland. (Stockfoto)

Op veertien plaatsen langs de route beoordelen ouders de fietsvaardigheden van de leerlingen in de dagelijkse verkeerspraktijk. Zo wordt er gekeken of er tijdig richting wordt aangegeven, of de leerlingen netjes rechts rijden, of er met maximaal twee personen naast elkaar wordt gereden en of de voorrangsregels goed worden toegepast.

Eerste stap
Het verkeersexamen in groep 7 is een belangrijke eerste stap naar veilig fietsen in het verkeer. De verkeersopvoeding is daarmee niet ten einde. Als de leerlingen een paar jaar ouder zijn, gaan groepsdruk en alcohol namelijk een rol spelen. Ook dan worden de ouders weer gevraagd om mee te helpen. Door bijvoorbeeld het goede voorbeeld te geven in het verkeer en door thuis het gesprek aan te gaan over de snelheid van e-bikes of het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld