Honderden lopen ‘Stop PFAS Chemoursmars’ en demonstreren voor bedrijfspoort

door Peter Donk
DORDRECHT / PAPENDRECHT – Ruim 500 mensen zijn zaterdag 15 juni 2024 in actie gekomen tijdens een protest tegen chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht, gelegen aan de overkant van de rivier bij Papendrecht. Vanuit het centrum van Dordrecht werd gelopen richting de ingang van het fabrieksterrein.

Voor de poort van Chemours kwamen de demonstranten samen met protestborden, spandoeken en het schreeuwen van leuzen tegen de chemiereus, die voor veel vervuiling heeft gezorgd in de omgeving. (Foto Richard van Hoek Fotografie)

Tekst gaat verder onder foto.

Ze demonstreerden tegen de uitstoot van PFAS en liepen een ‘Stop PFS Chemoursmars’ vanuit het centrum van Dordrecht naar de fabriek. (Foto Richard van Hoek Fotografie)

Onder de mensen die protesteerden waren vertegenwoordigers van milieuactiegroepen als Greenpeace en Extension Rebellion, maar ook vertegenwoordigers van politieke partijen. Uit de Papendrechtse politiek was niemand aanwezig.

Podium
Na het protest bij de poort ging het richting een podium, waar het ‘nul uit de pijp’ nog eens nadrukkelijk werd gescandeerd. Een aantal actievoerders was verkleed als de Zeven Dwergen en sleepten een karretje mee met daarin Sneeuwwitje. Op het karretje stond de tekst: ‘Snoep verstandig, eet géén appel van Chemours’. Anders hadden protestborden als ‘Ga weg van mijn geboortegrond’.

Statement
Chemiebedrijf Chemours kwam zaterdag met het volgende statement: “We luisteren naar de mening en zorgen die mensen uiten over onze fabriek. Dat gebeurt niet alleen middels demonstraties, maar ook in direct contact – en we staan altijd open voor een gesprek. Uit de gesprekken blijkt dat we uiteindelijk hetzelfde doel delen: het zo ver mogelijk verminderen van onze emissies. Allereerst werken we aan een concreet actieplan dat tegemoet komt aan de zorgen van moestuinders over emissies uit het verleden. Daarnaast is er voor wat betreft onze emissiereductie grote vooruitgang geboekt, mede door de voortdurende ontwikkeling van de beschikbare technologie. We blijven hier hard aan werken en hebben aanzienlijke positieve resultaten behaald: een vermindering van meer dan 99% van de emissie van HFPO-DA (hulpstof in de GenX-technologie) en van meer dan 80% van de emissie van andere gefluoreerde organische stoffen (FOC’s), waarbij het volgende doel is om de laatstgenoemde ook met 99% te verminderen. Naast de vermindering van de FOC’s ( waaronder broeikasgassen zoals HFCK’s), hebben we ook de uitstoot van CO2 sterk teruggedrongen door de maatregelen die we nemen. Wij richten ons op de verantwoorde productie van materialen die een onmisbare, essentiële rol spelen in onze samenleving: in medische toepassingen, de productie van computerchips en elektronica, bij de opwekking van groene energie, en op vele andere manieren.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld