Jaarrekening geeft positief resultaat van bijna zes miljoen

door René de Munck
PAPENDRECHT – In de oordeelsvormende raad van donderdag 27 juni 2024 presenteerde het College van B & W de jaarrekening over 2023. Deze laat een positief resultaat zien van ruim € 5,7 miljoen. De raadsleden zagen dit over het algemeen als een verheugend resultaat. Maar de voorzitter van de audit commissie had hier toch wel een aantal waarschuwingen bij.

Het resultaat komt grotendeels voort uit incidentele meevallers, deze tellen op tot € 4,1 miljoen. Een grotere bijdrage vanuit het Rijk € 2,1 miljoen maar ook € 400.000,– overschot op de opvang van Oekraïniers zijn daar onderdeel van. Ook van invloed is het niet uitvoeren van begrote taken. Dat komt mede door gebrek aan ambtenaren. Burgemeester Van Driel sprak ook over een hoogte ziekteverzuim.

Vooruit geschoven
Een gevolg daarvan is dat de diverse uitvoeringstaken worden uitgesteld, maar daardoor in een volgend boekjaar moeten worden opgevoerd. Dat kan het positieve jaarresultaat nogal flatteren. Vanuit de accountant is ook opgemerkt dat de begroting te vaak afwijkt van het uiteindelijke financiële resultaat.

Problemen
Verantwoordelijk wethouder Sophia de Keizer (VVD) van Financiën erkende de geschetste problemen rond de uitvoering van geplande uitgaven. Maar merkte ook op dat dit een jaarlijks probleem is, die ook terug te voeren is op de raadsbesluiten die vaak aan het einde van het jaar pas leiden tot het beschikbaar stellen van een krediet, maar dan niet altijd kunnen worden verzilverd in het nog lopende boekjaar.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld