Bouw woningen Zorgzame Buurt Kraaihoek-Zuid van start

door Peter Donk
PAPENDRECHT –  De bouw start van 137 energiezuinige woningen in de wijk Kraaihoek-Zuid. Woensdagmiddag 3 juli 2024 gaven de betrokken partijen ‘de eerste klap’ daarvoor. Het worden woningen die passen in de Zorgzame Buurt Kraaihoek-Zuid.

Alle vertegenwoordigers van de samenwerkingspartners gingen woensdagmiddag de bouwput in voor het feestelijke moment. (Foto Richard van Hoek Fotografie)

Kraaihoek Zuid is het oudste deel van de wijk Kraaihoek. De 99 kleine eengezinswoningen aan de Boomgaardstraat, de Weteringsingel en de Badhuisstraat zijn in 2023 gesloopt. Daarvoor in de plaats worden 59 levensloopbestendige appartementen en 78 eengezinswoningen gebouwd. Naar verwachting worden de eerste woningen opgeleverd in het eerste half jaar van 2025. Bouwer Heijmans wil in het najaar van 2025 met een nieuwe fase beginnen en hoopt in het eerste of tweede kwartaal van 2026 klaar te zijn. De woningen zijn  voor starters, maar ook voor ouderen en voor mensen die hulp nodig hebben.

Betrokken partners
Op de bouwplaats aan de Boomgaardstraat in Papendrecht sloegen wethouder Jaco van Erk (gemeente Papendrecht), Erwin Zwijnenberg en Liesbeth Groeneveld (Woonkracht10), Toine van den Munckhof (Rivas), Michel van der Vlies (Waardeburgh), Anke Bosman (Sterk Papendrecht) en Frank van Alebeek (Heijmans) symbolisch een paaltje de grond in. Groeneveld: “In Kraaihoek-Zuid creëren we een woonbuurt met 137 nieuwe woningen en verwezenlijken we met onze partners onze droom; het faciliteren van een Zorgzame Buurt. In deze buurt kennen buren elkaar. Bewoners hebben oog voor elkaar en staan voor elkaar klaar. Samen genieten zij van een fijne leefomgeving met ruimte voor wonen, groen, ontspanning en ontmoeten.” Van Erk (ChristenUnie) van Sociaal Domein vertelde dat dit een leefbare en veilige wijk gaat worden waar het gaat om ‘veel meer leven vanuit het samen met elkaar. “Samen bouwen we verder. Samen maken we Papendrecht”,  sprak Van Erk. 

Zorgzame Buurt
Het begrip Zorgzame Buurt staat voor een manier van wonen met aandacht voor elkaar. De behoefte aan zorg voor ouderen neemt toe en we hebben meer te maken met mensen die om andere redenen kwetsbaar zijn. Ook de krapte op de arbeidsmarkt, de betaalbaarheid van de zorg en druk op mantelzorgers vragen om een nieuwe aanpak. Een aanpak waarbij bewoners van een buurt de ruimte krijgen samen een leefomgeving te maken waarin het elkaar ontmoeten, leren kennen en elkaar helpen centraal staan. En waarbij de kwaliteiten en energie van jong en oud worden benut. Met professionals op afstand maar beschikbaar als het nodig is. Onlangs is een campagne gestart die de inwoners van Papendrecht uitleg geeft over de betekenis van de Zorgzame Buurt. Mensen die interesse hebben kunnen zich hier online aanmelden. Ook kunnen belangstellenden iedere woensdagmiddag tussen 16.30 – 19.00 uur voor vragen terecht in bibliotheek AanZet aan Markt 22.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld