Herdenking bemanning van neergehaalde bommenwerper; 80 jaar geleden

PAPENDRECHT – Bij het monument van de neergestorte Lancaster bommenwerper Popeye is zondag 21 juli 2024 een herdenking. Dan is het precies 80 jaar geleden dat het vliegtuig door luchtafweer tijdens de Tweede Wereldoorlog werd neergehaald en brandend in een weiland achter het Oosteind terechtkwam. De herdenking wordt georganiseerd door stichting Dorpsbehoud Papendrecht samen met de werkgroep Lancaster Popeye en is van 15.00 – 16.00 uur.

Het Lancastermonument is twintig jaar geleden onthuld. Op deze plaats boorde het vliegtuig zich in de grond en alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven. Sinds 2015 staat er een informatiebord. (Archieffoto stichting Dorpsbehoud Papendrecht)

De Australisch-Engelse omgekomen bemanningsleden werden begraven op de Algemene Begraafplaats in Papendrecht. Dit jaar komen (opnieuw) nabestaanden uit Australië, Canada en Engeland naar het Lancastermonument om de herdenking bij te wonen. 

Programma
Er zijn toespraken van onder andere burgemeester Margreet van Driel, een kapelaan van de St.Mary’s Anglican Church en Colin Clarey, kleinzoon van en genoemd naar zijn in 1944 omgekomen opa, piloot van de ‘Popeye’. Vanwege het grote aantal nabestaanden zal de hele herdenking in het Engels worden gehouden. De vertalingen van de toespraken zullen daarna op de website van stichting Dorpsbehoud Papendrecht worden geplaatst. Er is gelegenheid bloemen te leggen op/bij het monument, maar u kunt natuurlijk ook een bloemenhulde leggen bij de graven.

Expositie
In het museum van stichting Dorpsbehoud Papendrecht is tot en met eind december 2024 de tentoonstelling ‘Zij betaalden de hoogste prijs’ te zien, eveneens gewijd aan de geschiedenis van de Lancaster Popeye. Het museum vind je aan Veerdam 6. Het is iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur geopend. De toegang is gratis. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld