Museum Dorpsbehoud krijgt logboek van crash Lancaster Popeye

PAPENDRECHT – Na het bezoek op zaterdagmorgen 20 juli 2024 aan de begraafplaats door de nabestaanden, waar het informatiebord over de graven van de bemanning van de op 21 juli 1944 neergehaalde bommenwerper Lancaster Popeye werd onthuld, volgde in de middag een bezoek aan het museum van Dorpsbehoud aan de Veerdam om de tentoonstelling ‘Zij betaalden de hoogste prijs’ te bekijken. Daar werd ook een logboek van de bemanning overhandigd. Dat bericht woensdag 24 juli 2024 stichting Dorpsbehoud Papendrecht.

Uit handen van Heather Clarey, schoondochter van piloot Colin Clarey en weduwe van Peter Clarey (eveneens piloot) kreeg museum Dorpsbehoud het originele logboek van de ‘Popeye’ , met daarin de gegevens tot aan de fatale dag van de crash, 21 juli 1944. (Foto stichting Dorpsbehoud Papendrecht)

Tekst gaat verder onder foto.

De moeder van Colin Clarey schreef er met potlood een boodschap bij: “Taak edelmoedig volbracht. Lieve God, schenk hem eeuwige blijdschap boven. Moeder.” Schoondochter Heather Clarey, schoondochter van de piloot, vertelde hoe het logboek al die jaren zorgvuldig was bewaard, maar dat de familie het er over eens was, dat het logboek thuis hoorde bij de collectie van museum Dorpsbehoud Papendrecht.

In vitrine
Het bestuur, maar in het bijzonder bestuurslid Mario Borghouts, samen met vrijwilligers Theo Viveen en Gert de Jong samenstellers van de tentoonstelling, was zeer verguld met dit 80 jaar oude, heel bijzondere (en ook voor de familie zeer dierbare) logboek. Na het bekijken ervan werd het direct veilig in een afgesloten vitrine geplaatst als bijzonder onderdeel van de tentoonstelling.

Tekst gaat verder onder foto.

Onder indruk
De familieleden, verschillende generaties, waren onder de indruk van de tentoonstelling. Voor achterkleinzoon Tyler Anderson was het een ‘makkie’ om bij de foto van de vrolijk glimlachende man, de naam van zijn overgrootvader te vinden. Allen ontvingen voor vertrek een Ertepeller, waarmee zij op hun beurt heel blij waren.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld