Onafhankelijk Papendrecht wil dat aanpak PFAS-vervuiling anders gaat

PAPENDRECHT – De lokale politieke partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft maandag 12 augustus 2024 de gemeenteraden van Papendrecht, Dordrecht, Molenlanden en Sliedrecht een brief gestuurd hoe zij aankijken tegen het saneren van gebieden, die vervuild zijn door PFAS van chemiebedrijf Chemours in onze regio. Dat moet volgens OP anders, dan nu voorgesteld. 

Het protest half juni 2024. Er zijn plannen in de maak om samen met Chemours tot het saneren van de PFAS in onze regio te komen. Fractievoorzitter Ruud Lammers (OP): “Het probleem is echter dat deze plannen voornamelijk van cosmetische aard zijn. Voor het zorgvuldig saneren van met PFAS verontreinigde grond komt heel wat meer kijken.” (Archieffoto Richard van Hoek Fotografie)

“Hoe diep zit de PFAS verontreiniging? Je moet, als je gaat afgraven in elk geval ruim onder de onderste significante PFAS concentraties zitten. Wij denken dan eerder aan een meter (diepte) dan aan 20/30/40 cm, maar het hangt af van de locatie. Een laag verse grond van tien of twintig centimeter heeft geen enkele zin vanwege de zogenaamde bioturbatie: wormpjes en andere kleine organismen woelen de bovenlaag altijd om met als gevolg weer opwelling van PFAS van lagen daaronder. Het is daarnaast vermoedelijk zeer verstandig om een dichte laag aan te brengen na het afgraven en voor er nieuwe grond op komt om het grondwater te beschermen”, stelt fractievoorzitter Ruud Lammers (OP).

Artikelen en advies
Hij stuurde bij de brief aan de gemeenten enkele wetenschappelijke artikelen mee. Daarin wordt de nadruk gelegd op een zogenaamde binder. Lammers: “Iets met veel koolstof erin zodat resterende PFAS zich daaraan kunnen binden en eraan gebonden blijven. Los daarvan zijn er meer mogelijkheden. Wat wij u meegeven met deze brief en de meegestuurde artikelen is dat we er als gemeenten niet mee wegkomen om alleen een paar centimeter af te graven en die te verversen.” OP vindt ook dat de gemeenten zich moeten laten adviseren door onafhankelijke wetenschappers zonder directe en / of indirecte belangen bij de overheid of het bedrijfsleven. Lammers: “Wij stellen voor een team van internationaal gerenommeerde wetenschappers die aan het woord kwamen bij de Zembla documentaires over de PFAS-schade.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld