door Peter Donk
PAPENDRECHT – Ondernemers van het Oosteind willen binnen een maand verder praten over het samen delen van energie. Dat bleek maandagmiddag 2 september 2024 tijdens een bijeenkomst bij Gebr. De Koning aan de Scheepvaartweg. De samenkomst ging over netcongestie en hoe Papendrechtse ondernemers dit voor kunnen zijn. De middag was georganiseerd door Ondernemers Vereniging Papendrecht.
Ruim twintig ondernemers of vertegenwoordigers van bedrijven van het Oosteind kwamen samen, werden geïnformeerd en uiteraard gevraagd om samen toe te treden tot een federatie. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
Inleidend kregen de aanwezigen een duurzaamheidsvideo te zien van Gebr. De Koning. Zonder stikstof uitstoot enorme damwanden in de grond krijgen. Het bedrijf doet dat. Op hun dak liggen 700 zonnepanelen. Daar kiezen steeds meer ondernemers voor of hebben daar al voor gekozen. Maar houden we in de toekomst de energie? Kunnen we die delen, bijvoorbeeld met iedereen op het bedrijventerrein Oosteind of moeten we nieuwe energie opwekken? Met windmolen? Drie? Of op een andere manier? De aanwezige ondernemers of hun vertegenwoordigers werden overladen met informatie, die kwam onder andere van de Federatie Samenwerkende ondernemersverenigingen Drechtsteden en de EnergieRegio. Maandagmiddag werd duidelijk dat ‘samen doen’ en ‘samen delen’ codewoorden zijn en worden.
Netcongestie
Heeft de overheid te lang zitten slapen? Een wijzend vingertje wilden de deskundigen tijdens de bijeenkomst niet richting naar die overheid, maar duidelijk werd wel dat te laat is geparticipeerd waardoor grote delen van het land last hebben van netcongestie. We willen op meer momenten op een dag meer elektriciteit vervoeren, dan het energienet aan kan. Het gevolg heet netcongestie. Daardoor kunnen bedrijven, nieuwbouw- en energieprojecten vaak niet meet elektriciteit afnemen of terugleveren. We staan voor een voldongen feit en er is niet tijdig geparticipeerd volgens de Federatie Samenwerkende ondernemersverenigingen Drechtsteden. Gevolg is dat startende ondernemers niet kunnen beginnen. Er werden voorbeelden genoemd van een hotel, dat is gebouwd, maar niet kan starten. Netcongestie geldt nu voor grootgebruikers. Maar kleinverbruikers komen daar bij. Nu en in de toekomst.
Opnieuw samen
Maandagmiddag bleek dat veel ondernemers de ernst inzien. Het gebied Papendrecht is nog niet gekleurd, maar netbeheerder Stedin warschuwt al: “Het is niet de vraag of een gebied kleurt, maar wanneer.” De federatie en EnergieRegio willen dat ondernemers van het Oosteind aan tafel komen en dat lijkt te gaan gebeuren. En meer ondernemers zijn welkom van het Oosteind, want er moeten minimaal vijf bedrijven aan tafel zitten met de gemeente Papendrecht, de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, netbeheer Stedin en organisaties (met kennis van energiemanagement, regelgeving en subsidies. Maar ook duurzaamheid, datagegevens en analyse). Het doel is leverzekerheid van stroom voor het industrieterrein. Het samenwerken gaat hem zitten in slim energie delen, op naar een beter verdienmodel en veel meer regie over eigen energievoorziening. Hier online kunnen ondernemers zich aanmelden, onder nr. 2549. De federatie maakte duidelijk niet iets te willen opdringen, maar riep op: ‘doe mee’. Als voor beeld werd Hendrik-Ido-Ambacht genoemd, waar 35 ondernemers samenwerking.
De gemeente Papedrecht speelt in het hele verhaal een belangrijke rol als het gaat om faciliteren. De gemeente is zic daar terdege van bewust. Wethouder Sophia de Keizer (VVD) van Economie inclusief bedrijvenloket en dienstverlening was ook aanwezig. “Ik hoop met mijn aanwezigheid de urgentie aan te geven. We hebben hier elkaar voor nodig”, aldus De Keizer. Ze hoopte om samen met de ondernemers hier een vervolg aan te geven. De Keizer: “Het inspireert om met elkaar aan de slag te gaan. We gaan met elkaar het gesprek verder voeren.”