Plan skatebaan gaat ijskast in; meerderheid raad voelt er niets voor

door René de Munck
PAPENDRECHT – Er komt geen skatepark. Het burgerinitiatief heeft het niet gehaald. Het plan werd donderdagavond 12 september 2024 in de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad behandeld. De raad werd gevraagd om een keuze te maken. Een meerderheid voelt niets voor een skatebaan.

Verantwoordelijk wethouder Jan Dirk van der Borg donderdagavond aan het woord. Sinds 2022 wordt het burgerinitiatief voor een nieuw skatepark begeleid door de gemeente. Er is grondig ingezet op het verkennen van mogelijkheden voor uitbreiding dan wel verplaatsing van het skatepark. (Foto uit video gemeente Papendrecht)

Naar aanleiding van de beeldvormende sessie begin maart 2024, waarin diverse locaties en criteria werden gepresenteerd, kon de raad meedenken over een geschikte locatie. Het college kwam donderdagavond met drie scenario’s:

  • Realiseren van een skatepark op sportpark Oostpolder. In het locatieonderzoek kwam de locatie in sportpark Oostpolder het meest positief uit de analyse.
  • Realiseren skatepark op sportpark Slobbengors. In het locatieonderzoek kwam het door de raad voorgestelde (deel van) veld 5 bij v.v. Papendrecht op het Slobbengors als tweede optie uit de bus.
  • Niet realiseren van het burgerinitiatief skatepark.

Er is geprobeerd vanuit het burgerinitiatief skatepark een mogelijkheid te creëren om in de buitenruimte te sporten en te bewegen. Met daarbij de aantekening dat het huidige skateparkje niet meer voldoet en op termijn niet meer is te gebruiken. Als er geen locatie kon worden gekozen, zou het uitwerken van dit burgerinitiatief stoppen.

Aanpassen
De raadsleden gaven in hun woordvoeringen een lichte voorkeur voor de locatie Slobbegors. Alleen D66 zegde tegen iedere nieuwe locatie te zijn. Zij zijn van mening dat Papendrecht al te weinig groen heeft en het opofferen van groen voor een betonnen plaat niet gewenst is. Zij geven als alternatief aan de huidige skatebaan te renoveren en aan te passen. De lokale partijen PAB en OP hebben met name moeite met de hoogte van de investering ten opzichte van het aantal gebruikers (25 Papendrechtse jongeren volgens het collegevoorstel – red.). De overige partijen sprake zich niet in meerderheid uit voor één van de senerio’s.

Stoppen
Wethouder Jan Dirk van der Borg (CDA) van  Sport, Groen en Recreatie sprak zich nadrukkelijk uit naar de raad. Hij liet aan de gemeenteraad de keuze. Van der Borg concludeerde dat er geen steun is voor scenario 1, wel meer steun voor 2 maar geen meerderheid en dan blijf alleen scenario 3 over waar wel een meerderheid voor is. Daarmee stopt een veelbelovend burgerinitiatief. Van der Borg dient in de besluitvormende raad van oktober 2024 het voorstel in om te stoppen met het burgerinitiatief. Een klein lichtpuntje is een mogelijke motie van het CDA, maar wat deze inhoud moet nog blijken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld