Onafhankelijk Papendrecht wil snel hoogspanningskabels onder de grond

door Peter Donk
PAPENDRECHT – Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft dinsdag 15 oktober 2024 voor de derde keer vragen gesteld aan het College van B & W over de hoogspanningsmasten. OP wil de kabels onder de grond en de masten weg. Eigenlijk herhaalt OP wat de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet Tennet wil namelijk de hoogspanningsmasten uit de woonwijk, omdat het ‘niet meer van deze tijd’ is.

Ondergrondse kabels. Dat moet de toekomst zijn vindt OP, die verwijst naar gemeenten als Raalte, Apeldoorn en Maastricht waar dat al is gebeurd. (Archieffoto Peter Donk / Papendrecht24)

Eerder kaartte OP dit aan in juni 2020 en begin mei 2021. “Telkens leidde ons initiatief niet tot het gewenste resultaat, namelijk dat de gemeente zou gaan onderzoeken of ondergronds brengen van de hoogspanningsmasten een begaanbare weg was? Daarna hebben we het even laten rusten”, zegt fractievoorzitter Ruud Lammers (OP), die nu opnieuw de pen oppakte, omdat het begin deze maand via Tennet weer in nieuws was.

Afstand woningen
Lammers maakt zich zorgen, omdat de masten met een groot voltage vlak langs woningen gaan. Lammers: “Ook het RIVM schrijft tegenwoordig een minimale afstand van vijftig meter tussen hoogspanningsmasten en woningen voor. Dit is op sommige plekken binnen de gemeente Papendrecht zeker niet het geval. Sterker nog, sommige woningen staan nog niet eens op de helft van deze afstand en dat is uiterst zorgelijk.” Lammers verwijst bijvoorbeeld naar een situatie in de wijk Oostpolder. OP wil weten wanneer de gemeente de handschoen oppakt en er werk van maakt dat de hoogspanningsmasten verdwijnen. OP wil ook horen wat zij als politieke partij kunnen doen en wat bewoners kunnen doen, die ook van de masten in hun buurt al willen. Lammers hoort graag de rol die de gemeente kan spelen en verwacht binnen een maand een antwoord van het college.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld