Gemeente wil stopzetten plan skatepark met initiatiefnemers zorgvuldig afsluiten

door Peter Donk
PAPENDRECHT – Er komt voorlopig geen nieuw skatepark en wethouder Jan Dirk van der Borg (CDA) van o.a. Sport en Recreatie wil dit met de initiatiefnemers netjes afhandelen. Het stoppen met het burgerinitiatief is een teleurstelling voor de betrokkenen. Zij hebben donaties opgehaald en het terugstorten daarvan kost geld en bovendien wil de wethouders met de jongeren een laatste bijeenkomst houden met een hapje en een drankje om het zorgvuldig af te sluiten.

“De skaters en steppers zijn al twee jaar met dit initiatief bezig en hadden enthousiasme, waren zeer betrokken en wilden meedenken om een beter skatepark te realiseren. Met een besluit is er duidelijkheid voor de betrokkenen bij het burgerinitiatief, hoewel dit niet de uitkomst is waar zij op gehoopt hadden”, stelt wethouder Van der Borg. (Artist impression gemeente Papendrecht)

Van der Borg schat de kosten voor de gemeente op zo’n € 400,–. “De kosten voor de donaties op steunactie.nl zullen weer teruggestort worden naar de donateurs. Daar zijn kosten aan verbonden. Per donatie kost het aan transactiekosten € 0,50 plus 10% platformkosten en 10% over het totaalbedrag is een totaal van € 265,-. Een hapje en wat te drinken (rond € 135,-)”, legt Van der Borg aan de gemeenteraad uit. Het voorstel om met het initiatief te stoppen en dit keurig af te ronden komt donderdag 24 oktober 2024 aan de orde in de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad.

Voldoet niet meer
Een nieuw skatepark werd geraamd op ruim drie ton. Er was een subsidie aangevraagd en onder voorwaarden toegekend door de provincie Zuid-Holland. Met het besluit te stoppen met het burgerinitiatief skatepark moet volgens Van der Borg opnieuw gekeken worden naar de huidige locatie, waar het skatepark niet meer voldoet. Van der Borg in het voorstel: “Bij herinrichting moet een nieuw traject van besluitvorming worden opgestart.” 

Geschiedenis
Een groep jongeren kwam in 2022 met het burgerinitiatief. Een nieuw skatepark begeleid door de gemeente. In oktober 2023 kwamen de skaters en steppers het plan toelichten in de raad. Die was verdeeld over de locatie Oostpolderpark. In de beeldvormende vergadering van maart 2024 werd veld vijf op het Slobbengors enthousiast door de raad voorgesteld. Naar aanleiding van het locatieonderzoek is een aantal scenario’s opgesteld met mogelijke gevolgen. Deze zijn tijdens de oordeelsvormende raad van 12 september 2024 besproken en toen is geconcludeerd dat er geen gewenste locatie gevonden is, het gevraagde krediet onvoldoende acceptabel werd geacht en de raad zich uitsprak te stoppen met het burgerinitiatief skatepark. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld