CDA wil meer weten over opkoop van huizen door (buitenlandse) investeerders

door Peter Donk
PAPENDRECHT – Het CDA Papendrecht heeft vrijdag 18 oktober 2024 zogeheten art.40-vragen gesteld aan het College van B & W over de opkoop van woonhuizen in het dorp door (buitenlandse) investeerders. “Onze fractie krijgt berichten van inwoners die brieven ontvangen (o.a. van North Sea Investment), waarin gevraagd wordt hun huis te koop aan te bieden aan een investeringsmaatschappij”, zegt fractievoorzitter Leon van den Dool (CDA).

Fractievoorzitter Leon van den Dool (CDA). (Foto gemeente Papendrecht) 

Uit eigen analyse en navraag blijkt volgens Van den Dool dat veel van deze investeringsmaatschappijen van plan zijn het huis vervolgens te verbouwen en te verhuren aan arbeidsmigranten. Van den Dool: “We kregen berichten van dergelijke brieven uit de omgeving van het Merwehoofd, de Muijlwijckstraat en eerder de Jan Steenlaan en omgeving. Ons woonbeleid is gericht op het huisvesten van onze inwoners en doelgroepen die heel moeilijk een huis kunnen vinden, niet op het verrijken van (buitenlandse) investeringsmaatschappijen die over de rug van arbeidsmigranten en buurtbewoners geld verdienen”

Reeks vragen
Dus kwam het CDA Papendrecht met vragen. Ze willen weten of het College van B & W op de hoogte is van deze acties en of er mogelijk nog meer straten en wijken zijn benaderd. Ook hoort het CDA graag het antwoord op de vraag of het college investeringsmaatschappijen informeert over de aangescherpte regels in Papendrecht, die opkoop en verhuur onaantrekkelijk en in veel gevallen onmogelijk maakt. “Informeert u daarbij tevens over de uitbreiding en inzet van onze BOA-capaciteit (Bijzondere Opsporingsambtenaren) om illegale verhuur en bewoning te bestrijden?”, schrijft CDA Papendrecht, die vraagt of het college de inwoners kan informeren over de ongewenstheid en de risico’s van het verkopen van een woning aan een dergelijke investeringsmaatschappij (bijvoorbeeld doordat de gewenste vergunning niet rond komt). CDA Papendrecht is benieuwd welke verdere acties het college kan uitvoeren om te voorkomen dat de inspanningen om de woningvoorraad in Papendrecht te vergroten, terecht komt in de handen van (buitenlandse) investeerders.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld