Zeker veertien loospunten Chemours in rivier zijn voor actiegroep onbestaanbaar

door Peter Donk
DORDRECHT / PAPENDRECHT – Stichting Stop PFAS Stop Chemours noemt het woensdag 5 november 2024 onbestaanbaar dat het chemiebedrijf Chemours via zeker veertien loospunten gif rechtstreeks de rivier de Merwede in laat lopen en dat daarvoor vergunning is verleend. De actiegroep maakte hun boosheid woensdagmorgen kenbaar bij een bezoek van statenleden van de Provincie Zuid-Holland aan de fabriek aan de Baanhoekweg in Dordrecht en voerde actie met spandoeken en flyers.

De actiegroep kwam achter de loospunten in de rivier, nadat de stichting recent een aantal technische vragen stelde rond PFAS-lozingen in de Merwede en kreeg van Rijkswaterstaat een overzichtskaartje. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)

Tekst gaat verder onder foto Rijkswaterstaat.

Ze eisten ‘nul uit de pijp’, ‘verscherpt toezicht’, ‘strikte handhaving’, algeheel PFAS verbod’ en ‘ruim je rotzooi op’. “Hoe worden de lozingen in de rivier gecontroleerd als zelfs Rijkswaterstaat toegeeft?”, stellen Joop Keesmaat en Kees van der Hel namens de stichting Stop PFAS Stop Chemours. De exacte diepte en afstand van de pijpen zijn bij Rijkswaterstaat niet bekend: “Aangezien die voor onze taak als bevoegd gezag niet direct relevant zijn.” Al langer maakt de stichting zich zorgen over de emissie door de grote pijpen op het chemieterrein en eerder deed de actiegroep het verzoek om een vergunningsaanvraag voor het lozen van de gevaarlijke stof TFA niet ontvankelijk te verklaren.

Monsters genomen
Half september 2024 nam de actiegroep zelf watermonsters in de rivier de Merwede, waarbij in een tweetal monsters, genomen ten westen van de Baanhoekhaven, geen afwijkende waarden zijn vastgesteld. Die waarden bleven volgens Keesmaat en Van der Hel ‘binnen de norm’. “Terwijl in een monster ter hoogte van loospunt LP 8 een zeer hoge waarde van, maar liefst 85 Ngr aan GENX en 40 Ngr PFOA in het monster is gevonden.” Deze analyses zijn uitgevoerd door een gerenommeerd wetenschappelijk bureau en bij dubbele check volgens Keesmaat en Van der Hel juist bevonden.

Reactie Chemours
Het merendeel van de lozingspunten aan de rivier is volgens Chemours gericht op het afvoeren van hemelwater dat op het terrein is neergekomen. “Het terrein aan de Baanhoekweg 22 is ca. 50 hectare groot, dus dat verklaart het aantal lozingspunten. Voor de lozingspunten waar andersoortig water uit komt, gelden duidelijke vergunningseisen en dit wordt gemonitord. De meetresultaten van deze actiegroep zijn niet met ons gedeeld, maar wat zij nu presenteren als ‘zeer hoge waarde’, zit in werkelijkheid zeer ruim onder de norm die door het bevoegd gezag (Rijkswaterstaat) is gesteld”, schrijft Chemours in een reactie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld