DORDRECHT / PAPENDRECHT – Het Albert Schweitzer ziekenhuis begint samen met Verloskundigen De Singel in Dordrecht met Centering Zwangerschap. De gezamenlijke bijeenkomsten beginnen met de medische controle. Aansluitend wordt met alle deelnemers, die in dezelfde periode zijn uitgerekend, dieper ingegaan op thema’s rondom de zwangerschap. Willemein van der Net, klinisch verloskundige in het ziekenhuis, en Maxime van Es van De Singel begeleiden deze bijeenkomsten.
Willemein van der Net (klinisch verloskundige in het Albert Schweitzer ziekenhuis) en Maxime van Es (verloskundige bij De Singel). (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)
Uit internationaal onderzoek blijkt dat de groepsaanpak van Centering Zwangerschap veel voordelen biedt. “We zijn trots dat wij onze krachten hebben gebundeld, waardoor we dit nu ook onze patiënten aanbieden”, zegt Willemein. De bijeenkomsten zijn gericht op zwangeren die onder controle staan in het ziekenhuis en voor cliënten van De Singel.
Kennis en ervaring delen
Iedere bijeenkomst begint met een individuele controle, een één–op–één afspraak met de eigen verloskundige. Daarna volgt de groepsbijeenkomst. “Op een interactieve manier bespreken we diverse onderwerpen en delen we kennis en ervaringen met elkaar”, verduidelijkt Maxime. “Zwangere vrouwen hebben vaak dezelfde vragen. Door de tijden van reguliere afspraken te bundelen, kunnen we hun vragen beantwoorden én creëren we meer tijd voor extra uitleg over verschillende onderwerpen rondom de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd.”
Beter voorbereid
Hoewel de bijeenkomsten in eerste instantie een grotere tijdsinvestering vragen dan de reguliere afspraken, benadrukken Willemein en Maxime de voordelen. “De zorg sluit veel meer aan op de persoonlijke wensen. Daarnaast hebben de deelnemers een vaste begeleider”, verduidelijkt Willemein. “We merken dat vrouwen veel beter voorbereid zijn op de zwangerschap, de bevalling en zelfs de kraamtijd.” Onderwerpen zoals omgaan met pijn, voor– en nadelen van fles– en borstvoeding, leefstijl en voeding, ouderschap en gezinsvorming komen uitgebreid aan bod.
Gezondheid en steun
Centering Zwangerschap draagt niet alleen bij aan betere voorbereiding, maar ook aan een betere gezondheid van moeder en kind. “Uit onderzoek blijkt onder andere dat baby’s een hoger geboortegewicht hebben en dat het aantal vroeggeboortes afneemt”, zegt Maxime. “Verder stoppen zwangeren eerder met roken en vinden zij sociale steun in de groep.”
Start en vervolg
De eerste bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 10 januari, gericht op vrouwen die uitgerekend zijn in de tweede helft van juli. Aanmelden is nog mogelijk, daarvoor kunnen geïnteresseerden navraag doen bij de eigen verloskundige. In april en september beginnen ook nog groepen. Willemein: “We vragen alle deelnemers na afloop een evaluatie in te vullen. Op basis daarvan bepalen we of we de aanpak van Centering Zwangerschap een vervolg kunnen geven, mogelijk ook in samenwerking met andere verloskundigenpraktijken in de regio.”