PAPENDRECHT – Het PIE-werkplein (Produceren, Installeren & Energie) van CSG De Lage Waard heeft een flinke upgrade gekregen, mede dankzij de STO subsidie.
Een leerling aan het werk met de nieuwe draaibank. Met de aanschaf van moderne draai- en freesmachines en nieuwe lasboxen zet de school een belangrijke stap richting modern techniek onderwijs. (Foto CSG De Lage Waard)
Tekst gaat verder onder foto.
Dinsdag 7 januari 2025 werd het vernieuwde leerplein feestelijk geopend. Samen met de vierdejaars leerlingen en praktijkdocenten werd een groot lint doorgeknipt om de nieuwe machines in te wijden. CSG De Lage Waard benadrukt dat deze investering niet alleen een verbetering is voor het onderwijs, maar ook een duidelijke boodschap aan leerlingen en ouders: techniekonderwijs is toekomstgericht, relevant en sluit nauw aan bij de praktijk. De investering in het PIE-lokaal onderstreept de ambitie van CSG De Lage Waard om toekomstbestendig techniek onderwijs te bieden. Leerlingen leren op school niet alleen technische vaardigheden, maar ook hoe belangrijk het is om te werken met moderne technieken die aansluiten bij de vraag uit het bedrijfsleven.
Tekst gaat verder onder foto.
Toekomstgericht en gebruiksvriendelijk
Met deze stap kunnen leerlingen zich voorbereiden op hun toekomstige carrière in de technische sector. De oude machines in het PIE-lokaal waren toe aan vervanging. Met het oog op de toekomst en de groeiende leerlingenaantallen koos de school voor gebruiksvriendelijke machines die perfect aansluiten bij de lesmethoden van vandaag. “We hebben vier conventionele draaimachines en een freesmachine aangeschaft,” vertelt praktijkdocent Arie De Jong. “Op deze machines leren onze leerlingen de grondbeginselen van draaien en frezen. Ze zijn eenvoudig te bedienen, waardoor leerlingen stap voor stap de basisvaardigheden leren die ze later kunnen uitbreiden met CNC-machines.” Naast de draai- en freesmachines is er ook een forse investering gedaan in vier nieuwe lasboxen met automatische afzuiging. “Met deze lasboxen voldoen we aan de nieuwste veiligheidseisen en sluiten we nog beter aan bij de standaarden van het bedrijfsleven,” aldus Arie.
Meer dan techniek alleen
De nieuwe machines bieden leerlingen niet alleen de kans om technische vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om te ervaren hoe veelzijdig metaalbewerking kan zijn. “Ze ontdekken dat je met hoofd en handen werkt, zonder echt vies te worden. Dat maakt techniek voor veel leerlingen toegankelijker,” legt Arie uit. “Ook ontdekken leerlingen hoe ze hun vaardigheden kunnen gebruiken in moderne productieprocessen, waardoor de stap naar een baan of vervolgopleiding makkelijker wordt.”