Provincie Zuid-Holland besluit over chemiebedrijf Chemours

DEN HAAG / DORDRECHT / PAPENDRECHT – De Provinciale Staten van Zuid-Holland praten woensdag 20 september 2023 opnieuw over chemiebedrijf Chemours en kunnen dit keer besluiten nemen. De situatie rond het bedrijf in Dordrecht is het belangrijkste agendapunt tijdens de maandelijkse statenvergadering, die om 10.00 uur begint.

De gedeputeerden die over vergunningverlening en het toezicht daarop gaan – Frederik Zevenbergen (VVD, foto) en Meindert Stolk (CDA) – hebben echter al aangegeven dat dit wettelijk niet mogelijk is. Ze deden vorige week in een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer een oproep om de wet- en regelgeving aan te passen, zodat de provincie wél kan afdwingen dat Chemours en andere bedrijven geen PFAS meer uitstoten. (Foto provincie Zuid-Holland)

Heel wat partijen hebben moties aangekondigd, met verzoeken aan het College van Gedeputeerde Staten. Onder meer de SP en Partij voor de Dieren willen dat de provincie de vergunning van Chemours intrekt. De leiding van het bedrijf heeft jarenlang verzwegen dat het grote hoeveelheden schadelijke PFAS-stoffen uitstootte, waardoor de omgeving vervuild raakte. De provincie Zuid-Holland hield recentelijk een tweedaagse hoorzitting over Chemours en twee weken geleden ging het in een commissievergadering ook over de PFAS-problematiek. In de regio rond Dordrecht is het bedrijf al jaren het gesprek van de dag.

Aangifte
De provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan tegen Chemours wegens een illegale lozing. Het chemische bedrijf uit Dordrecht heeft in het afvalwater een stof geloosd waarvoor het geen vergunning heeft: trifluorazijnzuur (TFA). Dat is een PFAS-verbinding die het RIVM onder de potentieel zeer zorgwekkende stoffen schaart. Milieudienst DCMR, die namens de provincie toezicht houdt, kwam die stof op 15 mei bij een meting tegen. De provincie legde daarom eind vorige maand al een dwangsom onder last op. Chemours moet 125.000 euro betalen als binnen vier maanden deze stof nogmaals wordt aangetroffen. Volgens het bedrijf zou TFA bij meerdere metingen op andere dagen niet zijn aangetroffen. Gedeputeerde Meindert Stolk (toezicht en handhaving) vertelde woensdag tijdens de Statenvergadering dat de DCMR na nader onderzoek echter heeft vastgesteld dat er sprake is van een strafbaar feit. De provincie heeft daarom aangifte gedaan tegen Chemours.

Uitspraak
De rechtbank Rotterdam doet woensdag 27 september 2023 uitspraak in de zaak die de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht tegen DuPont / Chemours hebben aangespannen. Ze eisen dat de bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de gemeenten lijden door de vervuiling met PFAS. Woensdagmiddag komen de gemeenten met een toelichting op de uitspraak. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld