Raad bespreekt voorstel om geld vrij te maken voor oud- en nieuwviering

door René de Munck
PAPENDRECHT – Grote kans dat er weer een gezamenlijke viering van de jaarwisseling 2023 / 2024 wordt opgezet samen met de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, waaronder een vuurwerkshow. De gemeenteraad van Papendrecht sprak daar woensdagavond 20 september 2023 over tijdens een oordeelsvormende vergadering. Want dat betekent dat er wel geld voor moet worden vrijgemaakt.

Als het aan fractievoorzitter Chris Grimmius (GroenLinks) ligt, wordt het vuurwerk in zijn geheel verboden. Grimmius komt daarvoor met een voorstel. (Foto uit video Raad Papendrecht)

Het college stelt de gemeenteraadvoor om in te stemmen met een krediet van € 45.500,– voor de aankomende jaarwisseling. Daar krijgt de gemeente een vuurwerkshow voor (samen dus met Dordrecht en Zwijndrecht). Het geld is nodige voor de vuurwerkshow (€ 10.000,–) overige (€10.000,–), een jongerenfeest (€ 12.500,–) en extra toezicht (€ 13.000,–).

Geld spenderen
Fractievoorzitter Martin Verweij vroeg vooral aandacht voor de overlast voorafgaand aan de jaarwisseling. “Los je met een vuurwerkshow de overlast op. De 13.000 euro toezicht wordt in het raadvoorstel zelf te niet gedaan. Er staat in het voorstel handhaving op afsteken van vuurwerk is erg moeilijk. In de praktijk blijkt dat een toezichthouder zelden iemand op heterdaad betrapt. Waarom dan zoveel geld spenderen”, aldus Verweij.

Wel zinvol
De VVD vroeg zich afof  het zinvol is samen met de buurgemeenten voor € 70.000,– aan vuurwerk af te steken, waarbij er volgens hen maar weinig mensen in Papendrecht hier naar willen kijken. “Dit gelet op de gehouden enquête”, aldus de liberalen. De SGP maakte duidelijk een vuurwerkshow niets te vinden, maar gaat ook niet mee met een jongerenfeest. Zij vonden dat geen overheidstaak. Wel stonden zij achter de handhaving.

Tekst gaat verder onder foto.

Burgemeester Margreet van Driel complimenteerde de raad met het levendige debat met de raad en bewoners rond dit onderwerp. “Handhaving helpt, niets doen zeker niet”, sprak Van Driel. (Foto uit video Raad Papendrecht)

Burgemeester Margreet van Driel roept bewoners vooral op melding van overlast te doen, waarna de handhaving beter kan worden aangestuurd. Een tweede termijn bracht geen nieuwe inzichten. De raad komt in de besluitvormende raad hier weer op terug.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld