Justitie begint strafrechtelijk onderzoek naar chemiebedrijf

DORDRECHT / PAPENDRECHT – Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar chemiebedrijf en leidinggevenden van Chemours  aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Dat bericht donderdagmorgen 19 oktober 2023 de NOS. 

Aanleiding is de Zembla-uitzending (BNNVARA) en de aangifte van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq namens zo’n 3600 omwonenden van de fabriek. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Chemiebedrijf DuPont / Chemours wist zeer waarschijnlijk al tientallen jaren dat de productie van PFAS een risico vormt voor het personeel en de omgeving. “Het is een complex onderzoek dat zeker wel een jaar gaat duren”, zegt het Openbaar Ministerie. 

Reactie advocaat
In het NOS Journaal op televisie reageerde strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq: “Echt heel veel vreugde. Het is ongelooflijk terecht, dat het OM deze stap zet. Zij zullen zich gaan richten op het verzamelen van bewijs voor de aangifte die gedaan is. En de kans van slagen acht ik in de Chemourszaak eigenlijk best wel groot. Ik denk wel dat er een hoop materiaal is, waar Chemours tegenaan zal lopen en wat mogelijk tot een succesvolle vervolging zal leiden.”

Reactie Chemours
“We nemen het bericht van het OM ter kennisgeving aan en we zullen onze volledige medewerking aan dit onderzoek verlenen. Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen. De emissie-reducerende maatregelen en de vervanging van PFOA als hulpstof in 2012 door GenX-technologie zijn hiervan voorbeelden. Als onderdeel van onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen investeren wij in maatregelen om emissies te verminderen”, aldus de woordvoerder van Chemours.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld