Groendak mogelijk? Gratis groendakscan tijdens Nationale Klimaatweek

PAPENDRECHT – Steeds meer inwoners vergroenen volgens de gemeente Papendrecht samen hun buurt en wijk, bijvoorbeeld door een groendak aan te leggen. Omdat dit goede maatregelen zijn voor klimaatadaptatie en omdat groene daken goed zijn voor de natuur en biodiversiteit, stimuleert de gemeente dit samen met de Groendakcoach. Tijdens de Nationale Klimaatweek kan je een groendakscan doen.

Plantjes beschermen het dak tegen zonlicht. Daardoor gaat een groendak twee keer zo lang mee als een normaal plat dak. (Foto Nelly Dijkstra)

Een groendak heeft verschillende voordelen. Het maakt de buurt groener, vangt per vierkante meter z’n 200 gram fijnstof en 25 liter water op en plantjes nemen veel water op en dat verkleint de kans op waterschade. Bovendien wordt het riool minder belast, een groendak isoleert en het verkoelt de ruimte onder het dak in de zomer met wel vier graden Celsius. 

Groendakcoach
Inwoners van Papendrecht kunnen tot 1 december 2023 aanmelden voor een gratis dakcontrole door een dakexpert. Deze controleert of uw dak geschikt is voor een groendak. Hij kijkt daarvoor naar verschillende aspecten, zoals de kwaliteit van het dak en de draagkracht van de constructie. “Als jouw dak geschikt blijkt, ontvang je een vrijblijvende offerte van de Groendakcoach. Je zit nergens aan vast”, bericht de gemeente Papendrecht.

Subsidie 
Als je samen met jouw buren groendaken gaat aanleggen, dan kun je gebruik maken van een subsidie van Waterschap Rivierenland. Het waterschap geeft twintg tot vijftig procent subsidie aan inwoners, stichtingen en verenigingen die samen werken aan het klimaatbestendig maken van tuin, huis of straat. Kijk hier online voor de voorwaarden.

Aanmelden
Je  kunt je hier online aanmelden tot vrijdag 1 december 2023. Na uw aanmelding neemt de Groendakcoach contact met je op.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld