Verplaatsing van opvanglocaties eind dit jaar; publiek mag geen vragen stellen

door René de Munck
PAPENDRECHT – De gemeenteraad van Papendrecht sprak maandagavond 6 november 2023 over de opvang van vluchtelingen. Wat voornamelijk blijft hangen nadat de raadsleden vragen konden stellen, is dat zij een grote tevredenheid hebben over de huidige gang van zaken. Er was geen ruimte voor vragen uit het publiek en dat resulteerde in het leeglopen van de tribune.

(Duo)Raadsleden voerden uitsluitend het woord. Zij konden vragen stellen tijdens deze beeldvormende bijeenkomst. Op de tribune zaten bij aanvang zo’n twintig belangstellenden, die de woordvoeringen volgden van raad en COA. (Foto uit video gemeente Papendrecht)

Als er kritische vragen werden gesteld, ging het vooral om communicatie met de omgeving. Die was soms niet tijdig of volledig. Een oplossing werd niet geboden verder dan goede wil kwam het volgens sommige raadsleden niet. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) was ook aanwezig en kaatste de bal terug naar de gemeente. 

Goede ervaring
Eén van de spreker, die sprak op persoonlijke titel, riep inwoners van Papendrecht op actief te worden. Zij deed dit ook ruim twintig jaar terug toen het ook om een asielzoekerscentrum ging. Dat kwam in de Oostwijk voor een periode van vijf jaar. Het was volgens haar een succes. Haar man bracht de laatste familie naar hun nieuwe woonplaats toen het sloot. Veel van de tegenstanders van toen zijn gedurende vijf jaar vervolgens volgens de inspreker medestander geworden en vonden het jammer dat er een einde kwam aan de opvang. De vrouw riep nogmaals de gemeenteraad op om inwoners te betrekken bij de opvang. Alleen dan kan het opvangen van vluchtelingen volgens haar een succes worden. “Neem de vluchtelingen op in de sociaale agenda en laat ze deelnemen aan de activiteiten in het dorp”, sprak ze. 

Opvanglocaties
Ambtenaren van de gemeente gingen uitgebreid in op het proces van de afgelopen jaren. Twee locatie worden zoals bekend gesloten De Palm (in vierde kwartaal 2023) en de Anthonie Fokkerkade (slaapschip crisisnoodopvang) en gaan over naar Poldermolen 8 en 10 -18 (opent vierde kwartaal 2023). En in de Noordhoek start de planvorming voor twee locatie’s: tien woonunits en dertig personen totaal. Dertig units voor statushouders en veertig units voor woningzoekenden uit Papendrecht. In de regio doet Papendrecht het goed met negen meer geplaatste statushouders dan het verwachtte aantal. Eén probleem gaat zich pas volgend jaar voordoen als er landelijk een grotere verdeling gaat plaatsvinden. De verplichting voor Papendrecht verdubbeld. Met de planvorming in Noordhoek kan hier volgens de gemeente invulling aan worden gegeven. Met name is er zorg over de aantallen beschikbare bedden voor de opvang van Oekraïners in de regio Zuid-Holland Zuid. Daarvoor komt men er 2600 plaatsen tekort.

Tekst gaat verder onder foto.

Achter in verwerking
Na een korte pauze kwam het COA aan het woord. Ruud Jan Verhoef deed als locatie manager het woord. Hij bedankte als eerste de inspreker voor haar woorden en herkende het beeld dat veel opvanglocaties beginnen met weerstand, maar altijd eindigen met verdriet over het beëindigen van de locatie. Hij schets uitgebreid het proces waar de asielzoeker doorheen gaat. Het grootste probleem is volgens Verhoef dat met name de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ver achter ligt met de verwerking, waardoor mensen soms wel twee jaar moeten wachten op behandeling. Intussen komen ze bij het COA, die hen dan gaat plaatsen naar onder meer Papendrecht. “Er wordt altijd op gelet dat de verdeling in evenwicht is. In leeftijd en culturen. Maar ook naar land van herkomst”, sprak Verhoef. Voor gezinnen wordt bijna altijd uitgeweken naar ‘s-Gravendeel, omdat daar de locatie beter geschikt is. Pas als de asielzoeker een statushouder wordt, gaat de inburgering van start. Dat gebeurt onder verantwoording van de gemeente. Het COA doet de voorinburgering, taalles en algemene informatie over Nederland en waar het voor staat. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld