PAPENDRECHT – Vooruitlopend op het nieuwe systeem van afvalinzameling laat de gemeente Papendrecht ruim dertig nieuwe ondergrondse containers plaatsen in de verschillende wijken. Er komen circa 90 ondergrondse containers in Papendrecht. Dat is volgens de gemeente nodig om de hoeveelheid afval dat niet hergebruikt kan worden, te verminderen.
Een ondergrondse afvalcontainer wordt hier aangebracht. De vuilniszak op straat en de grijze container met grijs deksel verdwijnen geleidelijk uit het straatbeeld. Je kunt jouw afval zeven dagen per week kwijt in een ondergrondse container. Op het moment dat het jou het beste uitkomt. (Foto gemeente Papendrecht)
Je kiest zelf of je jouw restafval in een grote vuilniszak opspaart of liever wat vaker loopt met een kleiner, lichter zakje en geen kapotte of open vuilniszakken meer op straat. Meer dan honderd bovengrondse betonnen containers verdwijnen uit het straatbeeld. Vuilniswagens hoeven niet meer in elke straat te rijden. Het wordt volgens de gemeente slimmer en efficiënter met betere arbeidsomstandigheden voor medewerkers van de inzameldienst (HVC) omdat dit fysiek minder zwaar is.
Bewuster scheiden
In Papendrecht wordt jaarlijks ruim 240 kg restafval per inwoner opgehaald en verbrand. Dat is niet alleen duur maar er gaan ook kostbare grondstoffen verloren. Om dit te verbeteren heeft de gemeenteraad besloten dit te verbeteren naar 100 kg per inwoner en 75% hergebruik. De inzet is dat bewoners (nog) bewuster hun afval scheiden. Zo kunnen veel kostbare grondstoffen opnieuw gebruikt worden en houden bewoners weinig restafval over. We noemen deze manier van afval inzamelen: omgekeerd inzamelen. Bewoners die hun afval goed scheiden, betalen een lager tarief dan bewoners die minder goed hun afval scheiden. De gemeenteraad beslist over de hoogte van het tarief. Naar verwachting is dat in december 2023. Daarna krijgen inwoners de vaste en variabele tarieven te horen.
Recycletarief
De planning is dat per 1 januari 2024 in heel Papendrecht het recycletarief voor restafval wordt ingevoerd. Dit bestaat uit een vast- en variabel tarief. Het vaste tarief zit in de Afvalstoffenheffing waar elk huishouden jaarlijks een aanslag van krijgt. Het variabel tarief is wat u betaalt elke keer dat u restafval in de container gooit. Dit doet u met een pasje. Het aantal keren dat je gebruik maakt van de container, wordt het volgende kalenderjaar verrekend in de aanslag Afvalstoffenheffing.
Ander afval
Verspreid over heel Papendrecht komen bovengrondse containers voor incontinentiemateriaal en luiers. Bewoners die denken dat ze hiervoor in aanmerking komen, kunnen dan (dus nu nog niet) een toegangspasje voor aanvragen. Mensen die een pasje ontvangen, kunnen gratis hun incontinentiemateriaal en luierafval kwijt. Op dit moment is er voor medisch afval nog geen regeling. De gemeente is bezig verschillende oplossingen te onderzoeken voor medisch afval wat niet gescheiden kan worden. Wie vragen heeft over afval mag mailen naar: afval@papendrecht.nl