door Peter Donk
PAPENDRECHT – Voor de toenmalige co-piloot James Keeffe was 8 maart 1944 een bijzondere dag. Het is vrijdag precies tachtig jaar geleden dat de Amerikaanse oorlogsvlieger boven Papendrecht noodgedwongen uit zijn zwaar beschadigde Liberator bommenwerper moest springen. Het vliegtuig stortte neer in Hendrik-Ido-Ambacht. Keeffe overleefde het en dook onder! Zijn verhaal vond de weg naar papier. Het verscheen in boekvorm via zijn zoon. En kreeg een Nederlandse vertaling. Vrijdag 8 maart 2024 om 16.00 uur wordt dat boek Liberator Down bij GKN Fokker aan Anthony Fokkerweg 4 gepresenteerd.
James Keeffe landde tachtig jaar geleden met zijn parachute op slechts honderden meters afstand van de plaats waar nu het nieuwe hoofdkantoor van GKN Fokkers staat. (Privéfoto)
Dat gebeurt in het bijzijn aanwezigheid van Jim en Paula Keeffe, burgemeester Margreet van Driel en de directie van GKN Fokker, die hoofdsponsor is van het boek Liberator Down van de auteurs-vertalers Adri Brevet (amateur-zweefvlieger) en Wim de Leur (voorzitter van de stichting James Keeffe en tot voor kort voorzitter van het Comité 4 mei Papendrecht). Het eerste exemplaar gaat naar de eerste burger.
Tekst gaat verder onder foto.
Ontroerend en indringend
Meer dan 65 jaar na het bijzondere moment boven Papendrecht vertelde de toen inmiddels hoogbejaarde James Keeffe zijn verhaal aan zijn zoon Jim. Dat leidde uiteindelijk tot het bijzondere boek Two Gold Coins and a Prayer (dat in de Verenigde Staten verschillende prijzen won – red.). Papendrechters Adri Brevet en Wim de Leur vertaalden dit boek en noemden het Liberator Down. Dat Brevet en De Leur in de historie doken, is niet verwonderlijk. “De laatste tien jaar kreeg het verhaal ook steeds meer belangstelling in onze regio. Juist nu de spanning in Europa zo toeneemt en de zo succesvolle serie ‘Masters of the Air’ van Steven Spielberg (dat spot-on de materie van het boek weergeeft – red.), te streamen is op Apple TV, is het boek actueler dan ooit. Die toegenomen interesse en de huidige gespannen situatie in de wereld, brachten ons ertoe om dit boek zelf te gaan vertalen en in eigen beheer uit te geven onder de titel Liberator Down”, vertelt De Leur, “Juist nu wordt onze vrijheid weer meer bedreigd dan ooit. Liberator Down, met als bijlage het ontroerende verslag van de inmiddels 88-jarige Helen Berman, die als 8-jarig meisje, samen met James Keeffe ondergedoken zat in Rotterdam, geeft een nuchter, maar heel indringend verslag, van hoever tachtig jaar geleden jonge mensen bereid waren te gaan om hun vrijheid te herwinnen.”
Tekst gaat verder onder cover van boek.
Te koop
Brevet en De Leur vonden dat dit verhaal ook in ons land bekend moest blijven en zij begonnen twee jaar geleden aan de vertaling van het 500 pagina’s tellende boek. Met steeds in gedachten dat het boek op 8 maart 2024 klaar moest zijn. En dat is gelukt. Vanaf zaterdag 9 mei 2024 is Liberator Down te koop. Niet alleen online, maar ook onder meer bij de fysieke boekhandels Donner in Rotterdam en De Nieuwe Bengel in Dordrecht.
Goedendag,
Nadat ik deze boek heb gekocht op de avond in boekhandel Donner (toen Wim de Leur aanwezig was voor een presentatie en signeer sessie) probeer ik een tweede te kopen voor iemand als kado. Dit blijkt super moelijk te zijn! Vandag in de winkel van Donner kreeg ik te horen dat het niet op voorraad was en ook niet te bestellen is! Toen online bekeken maar ook geen succes. Hopelijk kunt u mij helpen?
Met vriendelijke groet,
Carole in Rotterdam