D66 en GroenLinks pleiten voor komst burgerberaad

PAPENDRECHT – Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond 27 maart 2025 dienen de fracties van D66 Papendrecht en GroenLinks Papendrecht een motie in om te verkennen of een burgerberaad kan worden ingezet in Papendrecht. De indieners willen daarmee een nieuwe stap zetten in het versterken van inwonersparticipatie en het vertrouwen in de lokale democratie.

Een burgerberaad bestaat uit een gelote groep inwoners die zich verdiept in een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. Na overleg met experts en onderlinge discussie, formuleert het beraad aanbevelingen voor het gemeentebestuur. (Stockfoto)

In gemeenten als Leiden, Helmond en Texel is deze vorm van participatie met succes toegepast.

Meer zeggenschap
Raadslid Niels van Heteren (D66): “Wij vinden dat inwoners meer directe invloed moeten kunnen uitoefenen op het beleid van hun gemeente. Een burgerberaad is een eigentijdse manier om inwoners een inhoudelijke stem te geven in complexe vraagstukken. Het gaat om vertrouwen, dialoog en samen tot oplossingen komen.”
De motie vraagt het college om uiterlijk eind 2025 met een verkenning te komen. Daarbij moet onder andere gekeken worden naar geschikte thema’s, borging van representativiteit en inclusiviteit, en de organisatorische en financiële voorwaarden.

Nieuwe energie
Fractievoorzitter Chris Grimmius (GroenLinks): “De afstand tussen inwoners en politiek is vaak groot. Met een burgerberaad kun je die kloof dichten. We zien in andere gemeenten dat dit echt werkt. Dit is een kans voor Papendrecht om inwoners op een inhoudelijke manier centraal te stellen.”
Met deze motie sluiten D66 en GroenLinks aan bij een landelijke beweging, gesteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken, die burgerberaden zien als een effectief instrument voor vernieuwing van de democratie. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld