DORDRECHT / PAPENDRECHT – De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben met Chemours een intentieverklaring ondertekend. Daarmee biedt Chemours financiële zekerheid voor het herstel van de met PFAS verontreinigde moestuinen in onze gemeenten. Dat geldt ook voor het onderzoek voor de aanpak van recreatieplas Merwelanden, zodat daar weer kan worden gezwommen. Hoeveel geld ermee is gemoeid, zeggen de gemeenten niet. Ook valt niet het woord ‘nul uit de pijp’ in de berichtgeving.
De gemeenten vinden dit een positieve stap. Tenslotte gaan de gemeenten met Chemours in gesprek over de invulling van een door Chemours op te richten fonds. Daarbij komt aan de orde: de reikwijdte en de omvang van het fonds, welke thema’s het fonds behelst en wat daaruit kan worden vergoed dan wel betaald. (Archieffoto Hans van der Aa / Papendrecht24)
De intentieverklaring komt voort uit de gesprekken die de gemeenten met Chemours hebben gevoerd na het tussenvonnis van de Rechtbank Rotterdam op 27 september 2023. Deze gesprekken gingen over het vinden van manieren om de omgeving weer schoon te krijgen. Te beginnen met het herstel van moestuinen en zwemplas Merwelanden. De ondertekende intentieverklaring is een mooie tussenstap naar een vaststellingsovereenkomst, waarin afspraken definitief worden vastgelegd.
Moestuinen en zwemplas Merwelanden
De gemeentebesturen van Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hebben in juni 2024 ingestemd met de start van de pilot in moestuinen op drie locaties in Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Het water van zwemplas Merwelanden wordt nog via bemonstering geanalyseerd. Op basis van de resultaten stelt een onafhankelijk projectteam een plan van aanpak op.