PAPENDRECHT – Bij de sterrenwacht Christiaan Huygens aan Matenaweg 1 wordt vrijdag 9 februari 2024 een lezing gegeven door Niels Nelson. Hij is vrijwilliger op twee Noord-Brabantse sterrenwachten namelijk Halley te Heesch en Tivoli in Oudenbosch. Daarnaast is hij docent Natuurkunde in Arnhem. De avond begint om 20.00 uur; zaal open vanaf 19.30 uur.
Niels Nelson houdt zich al meer dan vijftig jaar bezig met de ontwikkelingen in de sterrenkunde. (Stockfoto)
Toegang is gratis maar bij het bezoeken van meerder lezingen wordt wel verzocht lid te worden.
Neutronensterren
In deze lezing wordt eerst de historie van de eerste pulsarwaarneming in 1967 weer gegeven. De Pulsar 1919+21 was in 1967 ook de eerste waarvan men het verband tussen pulsars en neutronensterren konden vaststellen. Neutronensterren zijn de compactste zichtbare lichtstralende objecten voor de overgang naar Zwarte Gaten. Ze zijn neen resultaten van de evolutie van sterren.
Grote waarden
Na uitleg over neutronen en neutronen in vaste stof-roosters wordt het licht dat kan ontsnappen uit neutronensterren en pulsars besproken. Over het inwendige van neutronensterren zijn in het laatste decennium meer gegevens gekomen o.a in de waarnemingen van de objecten met roterende radiogolven-emissie. Het magnetisme bij neutronensterren leidt tot grote waarden van de magnetische veldsterkte bij een aparte groep Neutronensterren zoals Magnetars.
Pulsars
Verder kunnen snel rond hun as draaiende neutronensterren dienen als klokken, die tot minder dan 1 atto-seconde nauwkeurig zijn. Ook zijn in de laatste vijf jaar veel beschrijvingen van neutronensterren die met elkaar botsen opgedoken. Een nieuw soort waarneemtechniek is hierbij ontwikkeld, de gravitatiegolven-sterrenkunde. Objecten als kilonovae, die tijdens botsingen optreden. Daarnaast wordt de ruis van de pulsarsignalen ook gebruikt voor de speurtocht naar bronnen van donkere materie. Zo zijn de pulsars waarnemingsbronnen die ons zowel vertellen over het lichtstralende heelal als over het donkere heelal.