DORDRECHT / PAPENDRECHT – Een breuk in een leiding bij een fabriek van chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht is er de oorzaak van dat in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 januari 2025 zo’n 45 kilo van de Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS) tetrafluorethyleen is ontsnapt. Dat bericht dinsdagmorgen 7 januari 2025 DCMR Milieudienst Rijnmond.
Het chemiebedrijf aan de overkant van Papendrecht. Tetrafluorethyleen wordt gebruikt bij de productie van teflon, een stof die bijvoorbeeld wordt gebruikt als antiaanbaklaag in pannen. De stof is mogelijk kankerverwekkend. (Archieffoto Hans van der Aa / Papendrecht24)
De lekkage ontstond door een breuk in de zogeheten breekplaten, die de leiding beschermen. Niet bekend is hoe dat kon gebeuren. De leiding is na het voorval direct uit bedrijf genomen. In de loop van dinsdag doet het bedrijf volgens DCMR onderzoek naar de oorzaak van het incident en wordt een nieuwe breekplaat geplaatst.
Reactie
Online krant Papendrecht24 heeft chemiebedrijf Chemours om een reactie gevraagd. De krant wil onder meer weten hoe de emissie heeft plaatsgevonden, want er staat een zuidwesten wind. Daar zegt Chemours niets over. Volgens Chemours is er sprake geweest van een ‘ongewoon voorval’. ‘Dat onmiddellijk volgens de geldende procedure is gemeld aan DCMR. De stof TFE is een grondstof in het productieproces van Chemours. Het is geen PFAS en ook geen persistente stof, maar geldt wel als ZZS. We doen momenteel onderzoek naar de oorzaak van het ongewone voorval en spreken bij deze ons begrip uit voor mensen, die mogelijk van de berichtgeving zijn geschrokken”, bericht de woordvoerder van Chemours, “De geëmitteerde hoeveelheid van circa 45 kilo staat ongeveer gelijk aan 0,5% van de jaarlijkse vergunde hoeveelheid, die mag worden uitgestoten zonder dat daarmee het maximaal toelaatbare risico wordt overschreden.”