Integraal Veiligheidsplan wordt debatstuk in besluitvormende raad

door René de Munck
PAPENDRECHT – In de oordeelsvormende vergadering van de Papendrechtse gemeenteraad stond woensdagavond 20 september het Integraal Veiligheidsplan (IVp) 2023 – 2026 op de agenda. Er lagen verschillende scenario’s op tafel, maar geadviseerd wordt scenario 1, slechts één wijk (Kraaihoek) meer aandacht geven. 

Fractievoorzitter Henk Bezemer (ChristenUnie) voert hier het woord. (Foto uit video Raad Papendrecht)

Bij GroenLinks zijn ze bang voor stigmatisering van die specifieke wijk. “Is het gevaar hierbij niet dat dit juist averechts kan uitpakken”, werd gevraagd. De andere scenario’s die geheel Papendrecht omvatten vragen meer boa (10 fte). Dat zijn er slechts vier meer dan senario 1, maar je kan dan wel veel meer doen. D66 kon zich hierin vinden. Het is volgens hen gewoon een kwestie van meer ambitie:”Veiligheid beperkt zich niet tot een wijk,  maar geld voor geheel Papendrecht.” De VVD omarmt wel het voorstel, omdat het een pilot is. Het CDA gaat daarin mee, maar wil wel snel halfjaarlijks evalueren. “En als dan de evaluatie uitwijst dat uitbreiding kan en moet, dan daartoe besluiten”, meldde het CDA. De PAB vindt de kosten al hoog en wil niet verder gaan dan het voorstel. De ChristenUnie benadrukte dat de partners (politie,boa’s) die bij de uitvoering noodzakelijk zijn, zich goed kunnen vinden in het voorstel. De SGP is blij met dit plan, maar gelet op de kosten wil de SGP blijven bij het goedkoopste scenario. € 538.000,– voor vier jaar. Ze kiezen niet kiezen voor senario 3 (kosten € 1.000.000,– voor vier jaar).

Tekst gaat verder onder foto.

Mogelijkheden
Burgemeester Margreet van Driel reageerde op de vraag van GroenLinks over de verschillende scenario’s. Het niet kunnen leveren van de fte’s is volgens de eerste burger leidend geweest voor het kiezen van senario 1. Van Driel denkt dat het aanpakken van een specifieke wijk juist motiverend werkt voor andere wijken. Ze ziet de wijk Kraaihoek niet als een wijk met problemen, maar meer een wijk met mogelijkheden. Wethouder Jaco van Erk (ChristenUnie) van Inclusief Samenkracht en Burgerparticipatie verduidelijkte verder nog dat het niet alleen om de wijk Kraaihoek gaat, maar de omliggende wijken daar ook hun voordeel mee behalen. Hij zegde toe dat doormiddel van een goede communicatie moet worden voorkomen dat de wijk een bepaald etiket (stigma) krijgt. Het tweede termijn bij dit punt bracht niet meer dan een herhaling van zetten. Afsluitend zegdede burgemeester toe dat mocht het zo zijn dat de aanpak succesvol is, dat zij terugkomt bij de raad met een uitbreiding van het ambitie niveau. Ook als dat financieele consequenties heeft. Het is als bespreekstuk door naar de besluitvormende raad.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld