Onafhankelijk Papendrecht wil meer duidelijkheid over plan windturbines in polder

PAPENDRECHT – Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft donderdag 16 mei 2024 het College van B & W een tiental vragen gestuurd over de plannen voor het plaatsen van windturbines achter op bij nabij de grens van de gemeente Papendrecht. OP wil weten hoever het met de besluitvorming staat en of de gemeente Papendrecht daar enige invloed op heeft.

Op ongeveer 350 meter van de gemeentegrens van Papendrecht is een zoeklocatie voor vier tot zes windturbines van 240 meter hoog gepland. “Zeer nadelig voor het woongenot van bewoners en omwonenden in de wijken Wilgendonk en Molenvliet en de rest van Papendrecht”, stelt OP. (Stockfoto)

Ook hoort OP graag of het college op de hoogte is, dat het RIVM op het moment onderzoek doet naar de stof Bisfenol A (BPA)? Deze stof is ingedeeld in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen. “Blijkens een artikel is Bisfenol A (BPA) in de wateren en in het milieu terecht gekomen die rondom windturbines liggen, zoals in Almere. Zou dat ook niet het geval kunnen zijn als de windturbines onverhoopt ten noorden van Papendrecht zouden worden neergezet?”, vraagt fractievoorzitter Ruud Lammers (OP). De lokale partij vraagt het College of het bekend is dat bij slijtage kleine deeltjes Bisfenol A (BPA) in het milieu terechtkomen en dat dit schadelijk is voor de gezondheid van mens en dier. Lammers: “We kennen in onze omgeving al zoveel vervuiling, denk aan PFAS / Chemours, dit kan er toch niet ook nog een keer bij?

Vogels en overlast
OP vraagt of het college ermee bekend is dat vogels zichzelf doodvliegen op de wieken van grote windturbines. “Is het College ermee bekend dat de wieken slagschaduw veroorzaken en ook een laagfrequent geluid produceren waar omwonenden ernstige hinder van kunnen ondervinden?”, stelt OP, en gaat door met vragen: “Wat is de opvatting van het waterschap met betrekking tot de eventuele plaatsing van windturbines op die locatie? Worden de omwonenden uit de wijken Wilgendonk en Molenvliet hierover geïnformeerd en zo mogelijk bij bestuurlijke afwegingen actief betrokken (= inwonersparticipatie)?”

Horizonvervuiling
Ook wil OP van het college horen of er een communicatieplan s opgesteld. OP: “Is het college ook niet van mening dat windturbines op land niet fraai zijn voor het uitzicht en gerekend kunnen worden tot horizonvervuiling? En hoe verhouden zich deze plannen met het cultuurhistorisch erfgoed van Kinderdijk?  En dat Gedeputeerde Staten van
Zuid-Holland om die reden besloten hadden de locatie bij Alblasserdam te laten vervallen?” Bij de komst van windparken staat de Nederlandse burger volgens OP van meet af aan buitenspel. Lammers: “De belangrijke besluiten worden in besloten kring genomen, de informatie van de overheid is eenzijdig en onvolledig, en uiteindelijk oordeelt de Raad van State alleen maar over de vraag of de procedures wel correct zijn gevolgd. Met deze gang van zaken schendt de Nederlandse overheid het Verdrag van Aarhus.”

Verdrag
OP wil ook weten of het college bekend is met het feit dat de Nederlandse burger van meet af aan buitenspel staat bij de komst van windparken (c.q. plaatsing van windturbines) en dat de Nederlandse overheid het Verdrag van Aarhus schendt? “Onafhankelijk Papendrecht diende in 2021 al een motie in teneinde tijdens het proces van de energie-transitie de democratische legitimiteit, de beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad en de inwonersparticipatie (beter) te borgen. Motie ‘Borg de democratische legitimiteit van de besluitvorming alsmede de inwonersparticipatie tijdens de energie-transitie’”, vertelt Lammers. Deze motie sprak hij uit tijdens het proces van de energie-transitie de democratische legitimiteit, de beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad en de inwonersparticipatie (beter) te borgen. “Op welke manier zal het College hier gevolg aan geven?’, vraagt Lammers zich af.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld