Oostenrijkse ambassadeur trots op gerenoveerde watersnoodhuizen

door Peter Donk
PAPENDRECHT – Het Weense Plein ziet er na de renovatie van tien houten woningen weer prachtig uit. De huizen werden na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 geschonken door Oostenrijk en de stad Wenen. Op verzoek van de gemeenteraad is ook het monument gerestaureerd, dat in 2004 werd geplaatst bij het toen 50-jarig bestaan van de huizen. Woensdagmiddag 27 maart 2024 was er daarom een officieel moment en was de Oostenrijkse ambassadeur in Nederland te gast.

De Oostenrijkse ambassadeur in Nederland Astrid Harz onthulde samen met de Papendrechtse wethouder Jan Dirk van der Borg (CDA) van Kunst, Cultuur en Erfgoed het gerenoveerde monument. In het bijzijn van burgemeester Margreet van Driel en bestuursvoorzitter Erwin Zwijnenburg van Woonkracht 10. De gedenksteen heeft op het plein een mooie plaats gekregen en het openbaar groen is volledig daarop aangesloten door de gemeente. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)

Verschillende raadsleden, bewoners en genodigden waren bij de onthulling aanwezig. 

Tekst gaat verder onder foto.

De unieke houten woningen zijn volledig gerestaureerd en verduurzaamd door woningcorporatie Woonkracht 10. De ambassadeur vertelde aan online krant Papendrecht24 dat ze trots is op het behoud van de huizen. (Foto Peter Donk / Papendrecht24)

De gemeenteraad nam in 2023 het initiatief om de gedenksteen te renoveren. De steen benadrukt de samenhorigheid tussen Nederland en Oostenrijk in tijden van een ramp. Het college van de gemeente Papendrecht heeft dat verzoek uitgevoerd. Daar ging het ook binnen over in de ontvangstzaal van de kinderboerderij, voorafgaand aan het officiële moment.

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Geëmotioneerd
De ambassadeur van Oostenrijk mevrouw Harz sprak over de bijzondere band tussen Nederland en Oostenrijk. En over hoe mooi het is dat de huizen die zo lang geleden geschonken zijn nog steeds van betekenis zijn. Burgemeester Margreet van Driel: ” Vaste herdenkingsmomenten en vaste herdenkingsplaatsen, doen ertoe in onze gemeente Zoals plekken waar je met onze geschiedenis in aanraking komt waaronder de begraafplaats, het Lancasterplein of de bordjes die ons verspreid over de gemeente informeren over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het Weense Plein en de gedenksteen zijn ook van dit soort plekken. En hoe mooi is deze plek geworden met prachtig verduurzaamde huizen en een gerenoveerde gedenksteen, omlijst door prachtig groen.” Bestuursvoorzitter Erwin Zwijnenburg van Woonkracht 10 vertelde dat de woningen van hout eigenlijk aan het einde waren van hun levensduur. “Het kostte veel discussie om het geld vrij te maken voor de renovatie. Het bedrag was zo hoog dat we het overal moesten uitleggen”, aldus Zwijnenburg, die zelfs wat geëmotioneerd raakte, “We hebben het vaak over huizen en stenen, maar het gaat hier om mensen. Als de nood aan de man is, we hebben hier een blijvende herinnering, dan help je elkaar. Papendrecht heeft iets nieuws om trots op te zijn!” Zwijnburg benoemde ook de inspanningen van stichting Dorpsbehoud Papendrecht. Wethouder Jan Dirk van der Borg (CDA) van van Kunst, Cultuur en Erfgoed vertelde dat er bloemen in het plantsoen zijn gepoot. De kleuren symbolen de band tussen Oostenrijk en Papendrecht. Ook worden golvende hagen aangebracht, die herinneren aan de Watersnoodramp. “Laten we ook in de toekomst blijven stilstaan aan de geschiedenis”, sprak de wethouder. Het college vond het een eer dat de ambassadeur van Oostenrijk de onthulling van de gedenksteen wilde doen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld