PAPENDRECHT – Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft in augustus 2023 opdracht aan het laboratorium van de VU gegeven het Papendrechtse kraanwater op Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) te analyseren, omdat ze wilden weten of en zo ja hoeveel in het Papendrechtse drinkwater aanwezig zijn. “Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat er nog steeds PFAS in het Papendrechtse kraanwater zitten”, zegt dinsdag 12 september 2023 fractievoorzitter Ruud Lammers (OP).
PFAS zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Zij komen van nature niet in het milieu voor. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaten). PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. (Archieffoto Peter Donk / Papendrecht24)
De lokale politieke partij financierde zelf dit onderzoek. Lammers: “Half februari 2020 vroeg de fractie per brief om een onderzoek, maar noch het College van B & W noch de gemeenteraad was bereid de kosten daarvan op zich te nemen. Ook toen heeft de fractie dat zelf bekostigd. Daaruit kwam naar voren dat er PFAS in het Papendrechtse kraanwater aanwezig waren. Het analysecertificaat van het drinkwater is naar het College van B&W opgestuurd en er is om een oordeel gevraagd.”
Snel actie ondernemen
Onderzoekers waarschuwen opnieuw voor een ontluikende crisis van ‘ultrakorte’ PFAS. Die zijn mogelijk gevaarlijk. Ze zijn onderdeel van de ruim tienduizend leden tellende PFAS-familie die schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Ons drinkwater is al flink vervuild, blijkt uit onderzoek. Het RIVM waarschuwt al enige tijd dat Nederlanders te veel PFAS binnen krijgen. Lammers: “De korte PFAS-varianten veroorzaken ongeveer de helft van de totale blootstelling aan PFAS uit drinkwater uit de grond. Deze stoffen zijn dan ook opgenomen in het Europese voorstel voor een verbod op PFAS, maar het gaat nog jaren duren voor er een restrictie komt en de industrie verzet zich met hand en tand tegen strengere maatregelen. Volgens wetenschappers moet er echter snel actie ondernomen worden. PFAS vormen een van de belangrijkste milieucrises in Nederland, Europa en wereldwijd. De Drechtsteden zijn een PFAS Hotspot door de aanwezigheid van de fabriek van DuPont / Chemours in Dordrecht.”
PFAS in drinkwater
Het RIVM waarschuwde in 2021 dat Nederlanders teveel PFAS binnenkrijgen, mede door aanwezigheid in het drinkwater. Nederlanders krijgen teveel PFAS binnen via voedsel én drinkwater. Dat bleek destijds al uit tal van onderzoeken, uitgevoerd door het RIVM. Het instituut adviseerde de overheid destijds de blootstelling aan deze toxische stoffen zo snel mogelijk te beperken. “Daaraan is vrijwel geen gevolg gegeven vanwege bestuurlijke inertie. Omwonenden van de Chemours-fabriek in Dordrecht zouden ook geen groenten en fruit meer uit eigen moestuin moeten eten. ‘Er kunnen nadelige effecten op de gezondheid ontstaan.’ De televisie-uitzendingen van Zembla toonden aan dat het waarschijnlijk gaat om een straal van vijftien kilometer rondom de fabriek waarbinnen er sprake is van een veel te hoge vervuiling met PFAS. Het vervuilde gebied blijkt veel groter dan gedacht”, zegt Lammers.
Alhoewel er geen goede normen voor normstellingen zijn is het goed om te weten of, en zo ja in hoeverre, de hoeveelheden bij deze schadelijke stoffen de nieuwste zEuropese normen overschrijden.
Hopelijk zijn wel de asbestdeeltjes uit asbestcementbuizen geheel verdwenen.
Wat betreft het hele PFAS gebeuren versus de rol van de ‘politiek’.
Niet alleen de jonge Dordtse ‘klokkenluider’ verdiend een lintje i.p.v. door deuger 2.0 Wouter Kolff te worden aangepakt, maar ook Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht heeft hier een grote bijdrage geleverd, door jarenlang Papendrecht e.o. een spiegel voor te houden.
Prima initiatief dit onderzoek.
Maar dit artikel roept veel vragen op.
Het is voor een leek niet te beoordelen of en in hoeverre het gevaarlijk is om kraanwater te drinken.
Pfas zit in heel Nederland toch in het drinkwater? Is de concentratie in Papendrecht e.o. groter dan het gemiddelde in Nederland? Wordt het afgeraden om kraanwater te drinken, er koffie en thee mee te zetten?