door Peter Donk
PAPENDRECHT – Het voormalige kantoorpand van de Rabobank aan de Weterinsingel wordt verbouwd voor de komst begin 2025 van jonge vreemdelingen. De tweede locatie brengt hun aantal in de gemeente op 130 in totaal. In het pand worden maximaal 80 jongeren opgevangen. Maandagavond gingen leden van het College van B & W onder wie burgemeester Margreet van Driel en wethouder Arno Janssen (PAB) van coördinatie vluchtelingenopvang samen met vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COa) in gesprek met tijdens een inloopbijeenkomst met ondernemers en omwonenden uit de buurt.
Het gaat soms om kinderen van 14 of 16 jaar. Het gaat met nam om jonge vreemdelingen uit Syrië, maar ook uit Soedan, Eritrea en Jemen. (Stockfoto)
De gemeente Papendrecht vindt een goede uitleg waardevol, een moment om vragen te stellen en te beantwoorden en om ervaringen te delen. De opvang maakt onderdeel uit van het regionale plan waarin gemeenten met elkaar afspraken maken over de verdeling en opvang van vluchtelingen. In het oude bankgebouw komen jonge vreemdelingen. In de aularuimte van De Morgensterkerk aan de Muilwijckstraat was de ontmoeting voor ondernemers (overigens wordt deze voor omwonenden herhaald maandag 23 september 2024 – red.). Anderhalf uur werd met elkaar gesproken; foto’s mochten niet worden gemaakt en ook geen video-opnamen was het verzoek aan de media. Online krant Papendrecht24 was kort aanwezig en sprak voor aanvang ruim een uur met de burgemeester, de wethouders en leden van het COa.
Schat aan ervaring
De gemeente heeft ervaring met opvang. Aan der Poldermolen, waar de vluchtelingen in december 2024 uit moeten in verband met afbraak van het voormalige politiebureau voor woningbouw en met jonge vreemdelingen aan de Seringenstraat. Die locatie is nog altijd in tact en daar ging het ruim een jaar geleden niet goed. Inmiddels is het er rustig en verloopt alles naar wens werd maandagavond duidelijk tijdens een persgesprek. De gemeente heeft er samen met het Coa een schat aan ervaring opgedaan. “Nog altijd komen er geluiden van omwonenden, die dan regelmatig de boa’s naar binnen zien gaan. Dat is geen slecht teken, want ze gaan langs voor een praatje”, verklaarde burgemeester Van Driel. De gemeente geeft toe dat de opvang en alles eromheen regelen druk legt op het ambtelijk apparaat. Daartegenover staat dat alle kosten door het Rijk aan de gemeente worden vergoed.
Kleinschalige opvang
Voor het onderbrengen van de vluchtelingen in het voormalige Rabobank gebouw heeft het college unaniem de gemeenteraad achter zich staan. Wethouder Janssen beseft dat het onderbrengen altijd ‘een hobbel’ is die moet worden genomen. Hij kan het goed uitleggen net als de burgemeester. Janssen: “We nemen vreemdelingen op naar vermogen van de gemeente. De opening van deze locatie past in de door de gemeenteraad vastgestelde lange termijn visie huisvesting en integratie asielzoekers en vluchtelingen. We kijken wat we in overleg met de regio kunnen doen. Onze voorkeur gaat uit naar kleinschalige opvang.” Burgemeester Van Driel vult aan: “De gastvrijheid naar vermogen van de gemeente.”
Overeenkomst
De locatie van het oude Rabogebouw hing al een tijdje in de lucht. Het COa en de eigenaren van het pand, waarin verschillende ondernemers waren gehuisvest waaronder een tandarts en een modezaak en waarin een kapperszaak voorlopig blijft, waren er volgens de gemeente Papendrecht vrij snel uit. Janssen: “De gemeente kwam er bij toen ‘de vinkjes op groen gingen’. Volgens de bouwdeskundige van het Coa kan het gebouw gemakkelijk worden verbouwd. Over enige tijd hoopt de gemeente Papendrecht samen met het Coa een overeenkomst voor de opvang te sluiten, waarin alle afspraken komen te staan. Dat de opvang er komt is al besloten; maandagavond was het vooral de mensen (ondernemers) die vragen en opmerkingen hadden uitleg geven. Voorzitter Peter Deege van de Ondernemersvereniging Papendrecht bericht dat er in totaal veertig mensen op de avond af waren gekomen. Het gaat nu om een tweede locatie voor jonge vreemdelingen. Of er ook een derde komt? De gemeente wees het niet af, maar gaf nu nog geen bevestiging.
Als het nodig is dan zal het nodig zijn dus ben ik er niet tegen! Mijn vraag is of er ook gelijk scholing voor die jonge vreemdelingen gegeven word zodat ze ook nuttig onderwijs zullen krijgen! En zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren. En van de straat zijn! Maar hoe gaat het in de avonduren en in de weekenden? Lopen ze dan door de straten te dwalen met hun kenmerkende harde stemmen terwijl andere mensen, waaronder ouderen en ook jonge kinderen proberen te slapen? Of nog erger is als ze hun eigen “muziek” ook nog laten horen. Is er voldoende toezicht dat ze niet overal in groepjes lopen te vervelen? Dus met andere woorden: zijn er goede regels waar ze zich aan moeten houden? Laten we hopen dat er veel en goed en streng toezicht zal zijn! Dat zal m.i.toch een voorwaarde moeten zijn om het goed te laten draaien.
Succes er mee!