Politieke partijen hekelen hoge kosten voor externe inhuur

door Peter Donk
PAPENDRECHT – De raad van de gemeente Papendrecht sprak donderdagavond 10 oktober 2024 oordeelsvormend over de begroting 2025 – 2029. Verschillende partijen vonden de kosten voor externe inhuur van medewerkers door de gemeente Papendrecht te hoog.

Hier is wethouder Arno Janssen (PAB) aan het woord tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting. (Foto uit video gemeente Papendrecht)

De ChristenUnie beet het spits af in eerste termijn. “De begroting is sluitend op langere en kortere termijn. Terwijl het meerjarige negatief is”, merkte fractievoorzitter Henk Bezemer (ChristenUnie) op, terwijl hij op tal van punten wel korte vragen had. Bezemer vond dat de begroting leesbaar was, maar wel weer een dik pakket. Raadslid Ad Tieleman (PAB) constateerde oplopende kosten voor inwoners. “Grootste zorg is de balans van de uitgaven en de lasten. Kijk naar de inhuur van arbeidskrachten en de verplichten taken van het Rijk. We staan voor jaren dat we met tekorten te maken krijgen”, stelde Tieleman vast.

Tekst gaat verder onder foto.

Externe inhuur
De begroting is wat de opmaak en presentatie is verbeterd merkte fractievoorzitter Ardjan Boersma (SGP) op. Hij vond dat eigenlijk over 2026 niet over een ‘ravijnjaar’ gesproken mag worden, maar meer over een ‘dal’. Boersma: “De begroting is alsof je de schoolmeester bent en kijkt of het college goed hun huiswerk heeft gedaan. Goed dat het college de inhuur naar beneden probeert te krijgen. Ik zou voorstellen met een streefnorm te gaan werken.” Boersma stelde voor om ‘voor een plan van aanpak voor de AMV-locatie aan de Weteringsingel’, waar de burgemeester volgens hem mee gaat komt, daar vast een bedrag in de begroting te reserveren.  

Bezuinigingen
Raadslid Martijn Hardam (OP) begon over de solvabiliteit. Een goed en solide overschot is er volgend jaar van € 1, 4 miljoen. “Daarna hebben we een tekort. Het echt een reden om te zoeken naar bezuinigen en daar hebben we wel tijd voor”, vond fractievoorzitter Leon van den Dool (CDA). Ook naar veiligheid keek het CDA met een bepaalde blik. Het is verdubbeld. Het CDA merkte verder op dat het verzuim op scholen iets hoger (3%) ligt, dan het landelijk gemiddelde (2%). Zorg heeft ook het CDA over het hoge percentage inhuur. Van den Dool: “Wat doet het college nu echt om dit omlaag te krijgen?” Derya Yildiz-Karso (PvdA) wilde weten wat de ambitie van het college is voor het aantal op te leveren woningen. Ook de PvdA maakt zich zorgen over de hoge inhuurkosten. “Vast heeft de voorkeur boven inhuur. Dat geeft zekerheid voor het personeel. Daardoor gaat er ook geen kennis en ervaring verloren”, stelde Yildiz.

Rupsjes nooit genoeg
Duo-raadslid Jacco van den Boogaart (GroenLinks) begon over het openbaar vervoer door Qbuzz, dat over een tijdje afloopt.. “Is dit niet het moment om een voorbereiden onderzoek te starten hoe de inwoners erover denken.” Het andere duo-raadslid Yorick Hardenbol-Kroek (D66) zag in de begroting interessante ontwikkelingen wat betreft ombuigingen. Hardenbol: “In Papendrecht zitten er meer kinderen in de jeugdzorg, maar minder jeugdproblematiek. De Dienst Gezondheid & Jeugd lijkt op een rupsje nooit genoeg. Het broertje zijn dure beleidsambtenaren en externe inhuur. Bij elkaar kost dit ons wel één of meerdere miljoenen per jaar. Onze fractie wil voorkomen dat deze rupsjes onze voorzieningen ‘opeten’.”

Problematisch schoolverzuim
De liberalen waren ook zeer tevreden over de begroting, zoals deze is gepresenteerd. Raadslid Akkie Bokma had vragen over het project een zorgzame buurt. Dan ging het onder meer over kosten. De VVD merkte een reeks punten op, van de hak op de tak. De VVD had gehoord uit de scholen dat het problematisch verzuim niet wordt aangepakt. Soms met medewerking van de ouders. En dat er eigenlijk niets aan wordt gedaan.

Beantwoording college
Wethouder Arno Janssen (PAB) van onder andere Bouwen en Wonen kwam als eerste aan het woord en noemde het een goede eerste poging om het anders te doen. Hij reageerde op de positieve opmerkingen over de opstelling van de begroting. Janssen noemde dat verantwoord keuzes worden gemaakt. “Er komt een aantal investeringen aan en dat betekent dat het meerjarenperspectief er wel wat anders uit kan gaan zien”, aldus Janssen. Over Qbuzz vertelde Janssen dat de provincie er mee bezig is. Er wordt volgens hem gekeken wat er kan verbeteren. Denk aan de bereikbaarheid. Volgens Janssen is het belangrijk bij woningen om de doorstroming op gang te brengen dan steeds te richten op nieuwbouw voor jongeren. Wethouder Jan Dirk van der Borg (CDA) vertelde dat wordt gewerkt aan een evenementennota. Als dat rond is kan worden gedacht aan het ‘Papendrechts Feest’. In die volgorde.  Over meer kinderen in de jeugdhulp vertelde Van der Borg dat het complex is. “Verschillende sigmenten zijn andere analyses te maken. In november wil ik daar nader op ingaan. We moeten daar wel iets zorgvuldiger in zijn”, aldus Van der Borg. Wethouder Jaco van Erk (ChristenUnie) van Sociaal Domein ging in op de zorgzame buurt in Kraaihoek-Zuid. Van Erk: “Dan zullen ook mensen gaan verhuizen. We zetten in op een duurzame, sociale structuur in deze buurt.”

Pakket maatregelen
Burgemeester Margreet van Driel ging in op de externe inhuur. “De ambitie van het college is om terug te gaan naar het landelijk gemiddelde. Vanaf 1 januari 2025 kom ik elk kwartaal bij u terug met de cijfers van de inhuur. Dan kunnen we kijken wat er speelt of wat de verklaring is van de cijfers. Dat is wat anders dan de staat van de organisatie, want daar zouden we een gesprek over voeren. We zullen dan kijken wat er is gedaan om de cijfers naar beneden te krijgen.” Ook ging Van Driel van Openbare Orde en Veiligheid in op de AMV-locatie aan de Weteringsingel. “Waar we komende week in gesprek gaan met de ondernemers komende week en ook met de inwoners. Er komt een pakket aan maatregelen omdat het aspect van Veiligheid voorop staan. Daar zullen ook kosten aan verbonden worden en zal ik eerst in het college bespreken. Dat staat los van de inhuizing van 80-AMV’rs”, sprak Van Driel. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld