door Peter Donk
DORDRECHT / PAPENDRECHT – Voor de tweehonderdste keer wordt zaterdag 3 februari 2024 vanaf 10.30 uur gedemonstreerd voor de poort van chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Een aantal prominenten doet mee onder wie strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq en arts Diederik Gommers, alsmede enkele leden van de Tweede Kamer.
Het protest voor de poort bij Chemours. Week in, week uit kwamen groepjes mensen op zaterdagmorgen naar de poort. Weer of geen weer. Ze stonden er en lieten hun ongenoegen horen en zien. (Archieffoto Peter Donk / Papendrecht24)
Bij een jubileum hoort ‘een feestje’. Nu ligt het woord ‘feest’ hier toch echt wat anders voor de mensen die wekelijks protesteren. Maar goed. Zaterdag is er voor iedereen gratis koffie met gebak, terwijl je ter plekke promotiemateriaal kan kopen, zoals petten, sleutelhangers en stickers. Je ondersteunt daarmee financieel de stichting.
Krachten gebundeld
Sinds maart 2018 demonstreren omwonenden van Chemours tegen de ongebreidelde en onaanvaardbare PFAS uitstoot en de schadelijke gevolgen daarvan voor de volksgezondheid, zoals vruchtbaarheidsproblemen, een aangetast immuunsysteem en zelfs kanker. Een protest dat begon vanuit omwonenden en de lokale afdeling van de PvdA Sliedrecht (emmertjesactie Retour Afzender – red.), later vanuit de Sliedrechtse actiegroep Gezondheid Vóór Alles en inmiddels onder de koepel van stichting Stop PFAS Stop Chemours. “Wekelijks storten we emmers met ‘vervuilde PFAS-grond’ voor de poort van Chemours terug met als motto ‘nul uit de pijp’. Het wordt immers steeds duidelijker, dat deze PFAS stoffen veel schadelijker voor de gezondheid zijn dan eerder werd aangenomen, waarna het RIVM de maximaal toelaatbare ‘humane waardes’ de afgelopen jaren drastisch heeft verlaagd”, legt mede-initiatiefnemer van de protesten Joop Keesmaat uit.
Tekst gaat verder onder foto.
Op de fiets op pad vanuit Sliedrecht, de Baanhoekbrug over en naar Chemours. Deze foto is gemaakt bij het vertrek met emmertjes voor het vierde protest. (Archieffoto Peter Donk / Papendrecht24)
Alarmerende berichten
De alarmerende berichten over PFAS en Chemours blijven volgens Keesmaat binnenstromen. “Onze leefomgeving is inmiddels dusdanig vervuild, dat eten uit eigen moestuin of vis uit de rivier dringend door het RIVM wordt afgeraden, evenals het consumeren van eitjes van eigen hobbykippen en zwemmen in de Merwede of openbare zwemplassen”, vertelt Keesmaat. Ook zijn de PFAS normen voor woningbouw veel strenger geworden. Keesmaat: “Dat zal in de toekomst ongetwijfeld zal leiden tot verplichte sanering van de grond op woonlocaties.”
Ruim vierduizend aangiften
Na de schokkende Zembla TV uitzending van juni 2023 heeft de stichting Stop PFAS Stop Chemours onder leiding van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie van opzettelijke, ziekmakende, criminele milieuvervuiling, waardoor de openbare gezondheid in gevaar komt (Artikel 173A Wetboek van Strafrecht). Bij die aangifte hebben zich ruim 4.200 omwonenden aangesloten en is het Openbaar Ministerie in november 2023 overgegaan tot een strafrechtelijk onderzoek naar de bestuurders van Chemours en Dupont.