Raad ziet algemene beschouwingen altijd als mooi moment voor eigen inbreng

door René de Munck
PAPENDRECHT – De raad van de gemeente Papendrecht besprak donderdagavond 9 november 2023 de begroting 2024-2028. Zoals dat altijd gaat bij de algemene beschouwingen is dat het moment om met wensenlijstjes te komen en punten uit verkiezingsprogramma nog eens voor het voetlicht te brengen. Dat was in Papendrecht niet anders. De totale begroting werd geamendeerd aangenomen.

Lokale partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) beet het spits af bij de behandeling voor het vaststellen van de programmabegroting 2024 en de meerjarenbegroting. Fractievoorzitter Ruud Lammers voert hier het woord. (Foto uit video Gemeenteraad Papendrecht)

Fractievoorzitter Ruud Lammers (OP) sprak zijn zorgen uit over de begroting in het meerjarig perspectief, met name de hoeveelheid geld die moeten worden geleend om alle plannen die het college heeft te betalen baarden hem zorgen. Hij diende een motie in om meer flexwoningen aan (jonge) Papendrechters toe te wijzen, in plaats van aan statushouders. Motie werd later op de avond niet aangenomen met zestien stemmen tegen en vier voor. Daarna volgde Martin Verweij (PAB). Hij refereerde aan de door het college geschetste personeelstekort, dat weleens de ambities in de uitvoering kunnen belemmeren. Ook hij vroeg zich af hoe te tegenvallende bedragen die ze krijgen van het rijk moeten worden opgevangen in komende jaren. Betreffende de afvalstoffenheffing merkt hij op dat een betere communicatie moet leiden tot een betere acceptatie van de heffing. En moet leiden tot meer begrip.

Zorg
Fractievoorzitter Trijntje van Es van D66 richtte zich tot het college met de vraag ‘hoe staat Papendrecht er 2050 voor?’ en vroeg nogmaals de toegezegde visie te brengen. De reactie van het college op tekorten vindt zij nogal variabel. In het ene geval is een tekort geen enkel probleem maar in andere gevallen worden dezelfde argumenten juist gebruikt om deze niet te compenseren. Zij sprak haar blijheid uit over de bedragen die gereserveerd zijn voor de plannen met de scholen in het voortgezet onderwijsm, maar heeft zorgen of dit in het meerjarig perspectief zo blijft. Zorg bestaat er ook over het vertrek van twee belangrijke ambtenaren die het VO-project trekken.

Financieel beleid
Complimenten over de aangeleverde begroting kwamen er van de liberalen. Fractievoorzitter Dirk Southart (VVD) sprak zijn tevredenheid uit over de begroting. Dat er in 2027 een tekort dreigt is wat hem betreft geen probleem, omdat veel gemeenten met hetzelfde probleem worstelen. Hij sprak zijn zorgen uit over de grote bedragen die worden uitgegeven aan evenementen en hoopt dat dit wordt veranderd in de nog uit te brengen notitie evenementen beleid. Raadslid Corrie Middelkoop-van den Adel (CDA) kwam ook met complimenten over de begroting en het financieel beleid. Het CDA ondersteunt het beleid om realistisch te begroten en dus ook nadrukkelijk een tekort laten blijken, zodat het rijk op haar verantwoordelijkheid wordt gewezen om dit op te lossen. Middelkoop diende een motie in om het Odensa huis financieel te steunen met een bedrag van ruim € 37.000,–. Dat zou later unaniem worden aangenomen. Fractievoorzitter Henk Bezemer (ChristenUnie) sprak van ‘een gedegen stuk’ .Hij was blij dat er niet wordt bezuinigd op het sociaal domein. De grote plannen in de toekomst (waaronder de VO-scholen) vragen volgens hem om een gedegen financiële onderbouwing op lange termijn. Hij vroeg het college daarover een voorstel te produceren.

Afvalstoffenheffing
Fractievoorzitter Chris Grimmius (GroenLinks) vervolgde met de vaststelling dat hij een woordvoering voerde namens GroenLinks en PvdA (de PvdA was afwezig – red.). Ook hij zocht naar oplossingen voor het toekomstig tekort in de begroting. Grimmius zag geen mogelijkheden om zelf middels bezuinigingen dekking te vinden. Ook zijn lastenverhogingen volgens hem niet reëel. Dus alle pijlen richten op Den Haag was zijn advies. Hij steunt het amendement om de afvalstoffenheffing eerlijker te maken. De motie van D66, OP en GroenLinks werd later op de avond unaniem aangenomen.

Tevreden
Wethouder Sophia de Keizer (VVD) van Financiën was blij met de grote interesse die verschillende politieke partijen hadden bij het doorwerken van de stukken. Zij concludeerde dat er een goede financiële basis is en de plannen kunnen worden uitgevoerd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld