Remembrance Day vast onderdeel plaatselijk herdenkingsprogramma

door ArieJan van Termeij
PAPENDRECHT – Een korte herdenking maandagmorgen 11 november 2024 van Remembrance Day. Locatie was de algemene begraafplaats aan de Admiraal de Ruijterweg.

Remembrance Day is ook bekend als Poppy Day. Het is een traditie om een herdenkingsklaproos te dragen op deze herdenkingsdag. (Foto ArieJan van Termeij / HG24)

Remembrance Day is een herdenkingsdag die sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt gehouden in de lidstaten van het Gemenebest, Frankrijk en België ter ere van de gesneuvelde militairen. De Eerste Wereldoorlog eindigde formeel om 11.00 uur in de ochtend op de elfde dag van de elfde maand in 1918. Deze dag wordt ook
wel ‘Poppy Day’ genoemd vanwege de traditie om een herdenkingsklaproos te dragen. Sinds 2022 staat Papendrecht stil bij Remembrance Day.

Kranslegging
Maandag zijn er bij de graven van de op 21 juli 1944 omgekomen zeven bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper “Popeye” kransen van klaprozen gelegd. In verschillende landen is ook naast de omgekomen slachtoffers van de éérste wereldoorlog ook de herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Belgen
De gedachten gingen maandagochtend vooral uit naar de Belgische slachtoffers, over wie de verhalen in Papendrecht nog steeds voorleven. De zuiderburen waren massaal op de vlucht geslagen voor het Duitse oorlogsgeweld en trokken over de Nederlandse grens, om een veilig onderkomen zoeken in het neutrale Nederland.
In Papendrecht vonden ze een toevluchtoord op de Hoogendijk. Zij die geen onderdak konden vinden op een schip, of in het vluchtoord, werden toen ondergebracht bij Papendrechtse gezinnen.

Tekst gaat verder onder foto.

Respect
De Last Post, traditioneel het definitieve vaarwel aan de gesneuvelden, werd om 11.00 uur geblazen (einde van eerste wereldoorlog 11 november 1918 om 11.00 uur – red.) door Edward Rennebers op trompet. Dat gebeurde na twee minuten stilte. Gevolgd door een toespraak van burgemeester Van Driel. Zij refereerde aan de loopgravenoorlog in West-Europa, maar deze was anders dan de Tweede Wereldoorlog is deze oorlog minder bekend in Nederland. Ook de dagelijkse realiteit van oorlog, antisemitisme en respect voor elkaar en gaan volgens haar voorbij aan het optimisme en vertrouwen in elkaar, internationaal meer ook nationaal. De lessen van de geschiedenis moeten volgens Van Driel gaan leiden tot bereidheid van gezamenlijk te bouwen aan een samenleving voor respect en bestaanszekerheid, voor nu en in de toekomst.

Defilé
Tot slot werden er drie kransen gelegd. Door burgemeester Margreet van Driel, Jan Kazen, voorzitter Oranjecomité/4 mei comité en Edward Zaagsma, consul van de oorlogsgravenstichting (Papendrecht). Daarna volgde een defilé langs de graven.

Tekst gaat verder onder foto.

Sgt. H.C. Luton
De familie van Flight Engineer Sergeant Herbert Charles Lutton, één van de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper Popeye, had een kruisje met klaproos gestuurd, dat na afloop op zijn graf werd geplaatst.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld