Rituele dans rond begroting eindigt met nachtwerk

door René de Munck
PAPENDRECHT – De gemeenteraad boog zich donderdagavond 7 november 2024 over de begroting van 2025. Het wordt door politiek belangstellenden altijd ervaren als een verplicht nummer, waarbij de uitslag vooraf is vastgesteld. Er werd vijf uur vergaderd!

Burgemeester Margreet van Driel leidde de vergadering in het gemeentehuis aan de Markt. (Foto uit video gemeente Papendrecht)

Het is verplicht, omdat gemeenten in november hun begroting moeten indienen bij de provincie. Die houdt toezicht op de geldstromen van het Rijk naar de gemeenten. Als gemeenten hun werk niet goed doen kan de provincie ingrijpen. Wanneer gemeenten langjarig tekorten laten zien, kan de gemeente zelfs onder controle van de provincie gaan vallen. Als dat het geval is moeten de raad en het college al hun geplande uitgaven eerst laten goedkeuren door de provincie.

Tekort voorzien
Dat is niet het geval in Papendrecht. De gemeente staat er goed voor. Voor 2025 verwacht het college een positief resultaat van € 1,4 miljoen. In 2026 keert dit echter om en ontstaat er een tekort van hetzelfde bedrag dat in 2027 nog verder oploopt. De verklaring hier achter is dat het Rijk voor 2025 zekerheid heeft gegeven over de verwachtte inkomsten voor de gemeenten, maar dat die bedragen voor 2026 en verder nog onzeker zijn. De laatste jaren kwam de regering meestal de gemeente tegemoet. Of de huidige regering ook genereus is, blijkt in 2025.

Oppositie
Waarom is deze bespreking van de begroting een rituele dans? Het ritueel is dat ieder jaar een grote groep ambtenaren zich hier maanden mee bezighoudt. Het college daarover intensief wordt geïnformeerd. Maar ook de coalitie partijen door inbreng van hun wethouders invloed hebben op de plannen voor de komende jaren. Maar het ritueel schrijft ook voor dat de oppositie er alles van vindt, lang zoekt naar mogelijke tekstuele fouten en veel vragen stelt om zaken te verduidelijken. In de vergadering er nogmaals op ingaat. Met als resultaat dat er niets verandert en men unaniem instemt. Een ander onderdeel van het ritueel is dat de verschillende partijen moties en amendementen indienen, die geen direct raakvlak hebben met de begroting maar leuk zijn om aandacht voor de standpunten van sommige partijen te benadrukken.

Moties aangenomen
Nu is het leuke van moties dat je als partij vooraf mede indieners zoekt. De motie van D66 voor het oppakken van het VN-verdrag Handicap in de praktijk. Deze werd door alle partijen mede ondertekend met uitzondering van OP. Deze werd dan ook aangenomen. Ook de motie om onderzoek te doen naar het kantelpunt restafval ging er doorheen. Dat onderzoek moet inzichtelijk maken dat wanneer de bewoners daadwerkelijk minder restafval inzamelen zij dat dan ook in hun afvalstoffenheffing terug zien. Nu gaat deze heffing omhoog (kostenstijging bij HVC – red.), terwijl de bewoners in het eerste kwartaal van dit jaar 65 % minder restafval hadden aangeboden. Ook deze motie had vooraf al voldoende steun en is dus aangenomen.

Niet gehaald
De moties van OP die oproept tot het beperking van de verkeersoverlast op het Eiland en de Slobbegorsweg haalde het niet. Had alleen de steun van OP.  Een andere motie, ingediend door OP met steun van Groen Links en PvdA rondChemours, waarbij het college wordt opgedragen: een brief te sturen aan het Algemeen Bestuur van de provincie Zuid-Holland (de Provinciale Staten)met het verzoek snel tot verplichtstelling van deze innovatieve techniek conform de BBT bij Chemours over te gaan. De andere gemeenten – Sliedrecht, Molenlanden en Dordrecht – hierbij te betrekken. Haalde het niet. En zo kwam er in de vroege uren van vrijdag 8 november 2024, rond 01.00 uur, een eind aan de rituele dans.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld