RIVM onderzoekt welke zorgen en vragen leven rondom Chemours en PFAS

PAPENDRECHT – Een aantal inwoners van Papendrecht is per e-mail uitgenodigd door het RIVM voor een groepsgesprek. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt een verkenning uitgevoerd om in kaart te brengen welke zorgen en vragen er leven rondom chemiebedrijf Chemours en PFAS.

In dit groepsgesprek wil het RIVM het gaan hebben over de resultaten van de vragenlijst en ideeën voor onderzoek. De groepsgesprekken zijn dus geen informatieavonden over PFAS. (Archieffoto Richard van Hoek Fotografie)

Eerder kregen zij een vragenlijst toegestuurd, die ze moesten invullen. Het RIVM communiceerde niet met de media over deze vragenlijst en de aanstaande groepsgesprekken. De ontvangers van de e-mail kunnen door beantwoording aangeven of ze mee willen doen aan het groepsgesprek. Aanmelden kan tot zondag 30 juni 2024. “Bij te weinig aanmeldingen, gaan we mensen van de reservelijst benaderen”, schrijft het RIVM. 

Gesprekken
Er worden meerdere groepsgesprekken gevoerd, die overigens niet openbaar zijn. Een overzicht van de data en locaties: 

  • Maandag 8 juli van 18:30 – 21:00 in Sliedrecht, Buurtcentrum De Havik
  • Dinsdag 9 juli van 18:30 – 21:00 ook in omgeving Sliedrecht, locatie volgt
  • Woensdag 10 juli 13:00 – 15:30 in Dordrecht, Duurzaamheidsfabriek
  • Woensdag 10 juli van 18:30 – 21:00 in Dordrecht, Duurzaamheidsfabriek
  • Donderdag 11 juli van 18:30 – 21:00 in Papendrecht, Leonardo Hotel Papendrecht

Inhoud groepsgesprekken
Deelnemers hoeven voor het groepsgesprek niets voor te bereiden. Gestart wordt met een korte presentatie over de resultaten van de vragenlijst, die bewoners rondom Chemours hebben ingevuld. “Daarna willen we graag met u en anderen in gesprek over ideeën voor onderzoek die aansluiten bij zorgen en vragen rondom Chemours met betrekking tot PFAS. En ook als u geen of weinig zorgen heeft, zijn we benieuwd naar uw mening”, schrijft het RIVM. De resultaten van de groepsgesprekken worden gebruikt voor het advies aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over mogelijk onderzoek naar PFAS rondom Chemours. “Dat advies verwachten wij in het najaar van 2024 op te leveren”, bericht het RIVM.

Niet deelnemen
De groepsgesprekken worden opgenomen ‘om de resultaten goed te verwerken’. “In de resultaten worden nooit namen genoemd. De geluidsopname wordt verwijderd zodra het advies is afgerond. Het is helaas niet mogelijk om deel te nemen aan het groepsgesprek als u bezwaar heeft tegen opname van het gesprek”, aldus het RIVM. Het is niet duidelijk hoe het RIVM aan de e-mailadressen van bewoners is gekomen om hen daarna uit te nodigen. Meer informatie over het onderzoek staat hier online.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld