door Peter Donk
PAPENDRECHT – De première van de documentaire ‘Papendrecht in Oorlogstijd’ van de lokale omroep RTV Papendrecht is woensdagavond 9 april 2025 goed bezocht. Zo’n 300 mensen kwamen naar theater De Willem aan Van der Palmstraat om de video te bekijken, die binnenkort ook op RTV Papendrecht wordt uitgezonden. Makers Jan van Efferen, Gerrit de Ruiter en Peter Weeting wilden met deze productie een eerbetoon brengen aan hen die de Tweede Wereldoorlog in Papendrecht hebben meegemaakt. En dat worden er steeds minder, die dat zelf kunnen vertellen. De belevenissen van mensen van toen, het dorp telde 5.500 inwoners, werden in de video (door)verteld door gewone mensen van nu, gewone inwoners van Papendrecht, die belangeloos wilden meewerken. Dat was een mooi idee van de makers. Er was veel research gedaan, de verhalen van toen opgetekend en dit alles geheel gemaakt zonder budget!
De video bevatte geen enkele bewegend beeld van de oorlogsjaren. Daardoor waren er uitsluitend ‘pratende hoofden’ te zien. Verhalen die steeds maximaal twintig tot dertig seconden duurden, soms wat langer. Steeds afgewisseld met toepasselijke foto’s op de achtergrond van toen en dat het bleef boeien. Maar even een rustmoment inbouwen had fijn geweest. (Foto uit video RTV Papendrecht)
Tekst gaat verder onder foto.
Oorlogsverhalen
Presentator Peter Weeting gaf op wisselende locaties in Papendrecht aanvullende informatie en praatte steeds naar de verhalen van de vertellers toe. De gewone Papendrechters waren goed geïnstrueerd en vertelden vanachter een tafel soms met emotie, dan weer smaakvol, de (spannende) verhalen van toen. Knap voor amateurs! Rechts onder in beeld werd steeds aangegeven van wie het verhaal van toen afkomstig was. Dat was een mooie manier om het oorlogsverhaal te vertellen en dus door te geven. De documentaire was opgebouwd in verschillende thema’s richting de dag van de bevrijding. Tijdens het afspelen van de video was het muisstil op een wat storend bellende vrouw in zaal na. Aanleiding was de uitgave ‘Papendrecht in Oorlogstijd’ van de Oranjevereniging Papendrecht. Dat boekje kwam uit in 1995, toen vijftig jaar vrijheid werd gevierd.
Vrijheid koesteren
De avond werd geopend door Peter Weeting, die de documentaire inleidde, waarna burgemeester Margreet van Driel een ‘levend voorwoord’ gaf. Ze benadrukte dat de documentaire de verhalen van toen levend houdt. “Het is vandaag de start van herdenking en viering. De film maakt het verleden zichtbaar en laat zien hoe waardevol vrijheid is. Want het is niet vanzelfsprekend. We moeten onze vrijheid koesteren en de verhalen doorgeven aan generaties na ons”, sprak Van Driel. Voor wie er niet bij was woensdagavond; woensdag 16 april 2025 wordt de documentaire nogmaals getoond in bibliotheek AanZet en de toegang is gratis. En uiteraard op het tv-kanaal van RTV Papendrecht. Deze video moet elk jaar worden herhaald. Doen!
Dankjewel voor deze recensie! Ik hoop alleen dat ‘mijn’ vertellers/acteurs zich zien als meer dan alleen ‘pratende hoofden’. Ik begrijp de opmerking en heb daar verder geen moeite mee. Fijn dat u er was!
Hartelijke groet, Peter Weeting.