Spectaculaire en levensechte brandweeroefening in toekomstig oogheelkundig behandelcentrum

PAPENDRECHT – Enorme rookpluimen, sirenes, stormrammen en zagen. De Papendrechtse brandweer hield een levensechte oefening aan de Veerpromenade. De brandweeroefening, waarbij een brand met veel mogelijke slachtoffers werd gesimuleerd, vond plaats in het toekomstig oogheelkundig behandelcentrum van Oogkliniek Drechtsteden. Dat pand staat nu nog leeg en wordt komend jaar gestript. ‘Een unieke kans voor de brandweer om op zo’n locatie te oefenen.’

“Veerpromenade 3 tot 11, voormalig Grand Café Papecity, wordt komende maanden volledig gestript en gerenoveerd”, zegt Martin Struijk (naast burgemeester Margreet van Driel – red.) , directeur-bestuurder van Oogkliniek Drechtsteden en eigenaar van het pand. “De brandweer kon dus helemaal zijn gang gaan, met rookmachines, stormrammen, zagen en blusslangen, want uiteindelijk gaan we het toch nog helemaal leeghalen en opknappen.” Van die unieke kans werd graag gebruik gemaakt. Tijdens de oefening moest het brandweerkorps omgaan met een grote vuurzee, veel rookontwikkeling en een hoop mensen die uit de brand moesten worden bevrijd. Doordat het pand niet hoefde te worden gespaard, werd de oefening levensecht. (Foto Oogkliniek Drechtsteden)

Brandweerkorpsen oefenen geregeld om ervoor te zorgen dat ze tijdens een noodsituatie precies weten wat ze moeten doen. Daarbij worden de omstandigheden van een brand zo goed mogelijk nagebootst. De oefening in het leegstaande pand van het toekomstige behandelcentrum bood de gemeente Papendrecht en de brandweer een unieke mogelijkheid om hun vaardigheden aan te scherpen.

Tekst gaat verder onder foto.
Belangrijke bijdrage
“Voor de brandweer is het goed dat ze dit soort situaties kunnen oefenen. Wij hebben natuurlijk direct besloten dat ze ons pand hiervoor mochten gebruiken”, zegt Struijk. “Als onderneming in Papendrecht vinden we het vanzelfsprekend om een bijdrage te leveren aan belangrijke maatschappelijke initiatieven. Daarom ondersteunen we bijvoorbeeld ook de ijsbaan in het centrum. Maar ook ons werk dient ook een maatschappelijk doel: we ondersteunen wetenschappelijk oogheelkundig onderzoek en zetten ons in om medisch specialistische oogheelkundige zorg toegankelijk te houden voor een breed publiek.” Nu de rook is opgetrokken uit het pand, kijkt Struijk graag naar de toekomst. Symbolisch werd daarom de brandweeroefening gestart door Struijk, toen hij samen met burgemeester Margreet van Driel en Corné Bosje van de brandweer met een koevoet de deur van het gebouw openbrak. “Dit markeert voor ons ook het begin van de herbestemming van het gebouw. Het was mooi om hier samen met onder meer de burgemeester op een positieve manier een stap te zetten naar de toekomst.”

Nieuwe bestemming
In het pand wordt de komende maanden hard gewerkt om een uitbreiding van de Oogkliniek Drechtsteden te realiseren. Struijk: “We openen hier in 2027 een Oogheelkundig behandelcentrum als uitbreiding van onze huidige kliniek in Papendrecht. De uitbreiding is noodzakelijk. Door de vergrijzing in de maatschappij neemt het aantal mensen dat oogheelkundige zorg nodig heeft alleen maar toe. Dat kan tot gevolg hebben dat de zorg onbetaalbaar wordt. Het is in ieders belang dat we dit voorkomen en wij nemen hierin ook onze verantwoordelijkheid. In het nieuwe pand kunnen wij meer patiënten zeer kostenefficiënt behandelen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en de korte wachttijd die wij bieden. Zo zorgen we ervoor dat oogzorg voor iedereen toegankelijk blijft.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld