Tentoonstelling over vliegers die in oorlog hoogste prijs betaalden

door Brenda Donk
PAPENDRECHT – In het museum van stichting Dorpsbehoud Papendrecht aan Veerdam 6 is zaterdagmiddag 6 juli 2024 de expositie: ‘Zij betaalden de hoogste prijs’ geopend. Deze is gewijd aan de zeven bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper Popeye, die in de Tweede Wereldoorlog is neergestort.

Aan het begin van de middag was de officiële opening in de vorm van de onthulling van een bord. Deze vond buiten plaats, voor het museum. (Foto Brenda Donk / Papendrecht24)

In het museum zijn tijdens de tentoonstelling o.a. brokstukken van het vliegtuig te zien, foto’s van de berging van het wrak en de onthulling van het Lancastermonument op het Lancasterplein. Ook correspondentie van de bemanningsleden en hun families zijn te vinden in het museum. De bommenwerper, met daarin de bemanningsleden, stortte 21 juli 1944 neer in de polder achter het Oosteind. Daar wordt ook de herdenking deze maand gehouden. Op de datum van de crash, van 15.00 – 16.00 uur bij het Lancaster monument op het Lancasterplein in de Oostpolder.

Tekst gaat verder onder foto.

Belangrijk
Voor de officiële opening heette voorzitter Margré van Wijngaarden van stichting Dorpsbehoud Papendrecht de aanwezigen welkom. Zij deed dat namens de werkgroep Lancaster Popeye, een onderdeel van de stichting. Van Wijngaarden benadrukte hoe belangrijk zij het vindt om de oorlog te blijven herdenken. Zij vindt dat de oudere generatie de verhalen moet blijven doorgeven aan de jeugd. Van Wijngaarden reageerde zaterdagmiddag emotioneel: “Nooit moeten we vergeten wat mensen hebben gedaan voor onze vrijheid”. Zij doelde daarmee op de bemanningsleden van de bommenwerper Lancaster Popeye. 

Herdenking
Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de bommenwerper crashte. Van Wijngaarden blikte vooruit naar de jaarlijkse herdenking in juli 2024 en vertelde dat de organisatie druk bezig is met de voorbereidingen. Er zijn verschillende sprekers, onder wie de kleinzoon van piloot Colin Clarey. Bijzonder is dat er zeventien nabestaanden uit Australië, Canada en Engeland naar Papendrecht komen om de bijeenkomst bij te wonen. Het contact met de familie is er vanaf het begin af aan en is volgens het bestuur van de stichting hecht en warm. In 1945 werd de belofte aan de nabestaanden gedaan de slachtoffers te blijven herdenken. 

Tekst gaat verder onder foto.

Werkgroep
Ook lid van de werkgroep Lancaster Popeye, Peter-Jan van der Giessen, nam het woord. Hij vertelde dat in 1997 de stichting is opgericht met het idee een monument te realiseren en de herinnering aan de bemanningsleven en wat hen is overkomen levend te houden. Dat is volgens hem gelukt. En daar is op vele manieren uiting aan gegeven. Het monument is er gekomen, er is een boek uitgebracht en een plein, bushokje en appartementencomplex hebben namen, die met de gebeurtenis te maken hebben. Inmiddels heeft de stichting ook een expositieruimte gekregen in het museum van stichting Dorpsbehoud. Ook vertelde hij over de nauwe banden met de nabestaanden.

Te zien
In het museum van stichting Dorpsbehoud Papendrecht aan Veerdam 6 is de expositie elke zaterdag te zien. Bezoekers zijn welkom van 14.00 – 16.00 uur. Deze loopt tot en met eind december 2024. De toegang is gratis. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld