Tientallen vragen OP aan college over ‘Poldermolen – woningbouw of asielopvang?’

PAPENDRECHT – Het College van B & W heeft ruim dertig vragen gekregen van de lokale politieke partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) over de ‘Poldermolen – woningbouw of asielopvang?’. OP stuurde een brief met de vragen aan portefeuillehouder burgemeester Margreet van Driel. 

De woningbouwplannen voor de Poldermolen dreigen volgens OP te worden doorkruist door de asielopvang ‘opgave’ die door de Rijksoverheid wordt opgedrongen door het demissionaire kabinet. (Stockfoto)

De gemeenteraad heeft in april 2021 unaniem ingestemd met de woningbouwplannen voor de Poldermolen omdat er grote woningnood heerst en er in Papendrecht moet worden gebouwd. Fractievoorzitter Ruud Lammers (OP): “We zijn nu twee jaar verder en er is nog geen paal de grond ingegaan: dat is de trieste constatering. Het lokaal conservatieve college moet er werk van maken, maar wil de Poldermolen nu gaan bestemmen voor asielopvang. Wij begrepen voor anderhalf jaar met nog eens een mogelijkheid van verlenging van anderhalf jaar.”Dat betekent volgens Lammers dat de  woningbouwplannen, in 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad, nog eens met drie jaar worden uitgesteld. “Bovenop de twee jaar dat we nu al wachten komt dat uit op een uitstel van vijf jaar”, stelt Lammers. Hij legde 34 vragen neer op het bordje van Van Driel. 

Geheimhoudingsverklaring
OP is nog altijd ontevreden hoe het vorig jaar is gelopen. Toen hadden zij een plenair debat aangevraagd over de kwestie. “Dan hadden wij ingebracht dat er voor deze speciale én bovendien kwetsbare groep jongeren extra begeleiding beschikbaar moet zijn. Maar omdat uw college weigerde het debat aan te gaan, en steeds wegdook – en greep naar het middel van geheime collegevergaderingen waarbij de gemeenteraadsleden dan mochten aanschuiven onder gelijktijdige ondertekening van een geheimhoudingsverklaring,waardoor zij zichzelf monddood zouden verklaren – heeft dat debat nooit plaats kunnen vinden”, schrijft Lammers aan Van Driel en vervolgt: “Nu zien we wat daarvan het trieste resultaat is! Ben u het ten langen leste niet toch met OP eens dat al deze moeilijkheden door verstandig beleid vooraf voorkomen hadden kunnen én moeten worden?” Lammers vraagt de portefeuillehouder nu een nadere motivatie en een reflectie op wat hij schrijft ‘het verkeerde en falende College-beleid in deze’.

Gemeenteraad
Volgens de Nederlandse wetgeving gaat de burgemeester over asielopvang. Communicatie met zelfs de rest van het college daarover is niet eens nodig. Toch voelt OP zich gepasseerd. “Onafhankelijk Papendrecht is kritisch betrokken bij het vraagstuk van de asielopvang. Niet op voorhand tegen elke vorm van opvang, maar wel tegen het consequent buitenspel zetten van de gemeenteraad. De gemeenteraad is immers gekozen door de inwoners van Papendrecht en als de gemeenteraad buitenspel wordt gezet, dan is dat een buitengewoon slechte zaak voor de plaatselijke democratie”, vindt Lammers.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld