Zorgen bij Onafhankelijk Papendrecht over gif in bodem

PAPENDRECHT – De lokale politieke partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft grote moeite met het gif dat volgens hen in de grond zit op het voormalige Fokker-terrein aan het Merwehoofd. “Uit de onderzoeksrapporten blijkt dat in zowel de grond als het grondwater van de locatie Merwehoofd vluchtige organische chloorverbindingen (VOCl) zijn aangetoond in concentraties die de interventiewaarden overschrijden. VOCl is een stoffengroep waarvan de stoffen tetrachlooretheen (“per”), trichlooretheen (“tri”) en de afbraakproducten cis- en trans, dichlooretheen (“cis-trans”) en vinylchloride de meest voorkomende zijn. De gehalten in het grondwater zijn zodanig hoog dat naar verwachting tevens puur product aanwezig is”, citeert Onafhankelijk Papendrecht. 

Het gebied met de fonteinen. (Foto Onafhankelijk Papendrecht)

Tekst gaat verder onder foto.

Raadslid Hendrika Hoekstra (OP): “Op een ander deel van ‘Het Eiland’ waar vroeger de Fokker fabrieken hebben gestaan wil de gemeente na de bouw van een woontoren (Toren M) onder andere deze gifstoffen dertig jaar lang gaan vernevelen. Tijdens het heien voor deze woontoren hebben we de gemeente aangegeven dat we ons zorgen maken over met name de “per” vervuiling. Als deze stof met UV in aanraking komt vormt het zich tot licht irriterend zoutzuur en giftig fosgeen (= mosterdgas). Inmiddels zijn de hei-werkzaamheden klaar en heeft de gemeente totaal nog geen contact met ons opgenomen. Ook dit roept vragen op.” Hoekstra zegt dat haar partij niet voor de eerste keer aan de bel trekt. “In september 2022 hebben wij onze zorgen geuit bij de bouw van woontoren M over de gifstoffen aldaar in de grond. Twee maanden later kregen we op zestien vragen antwoord over het gif dat daar onder de nog te bouwen woontoren M zit. Van die zestien vragen zijn er toen tien niet beantwoord met als argument dat we zelf maar contact met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid moesten opnemen.

Tekst gaat verder onder foto.
Inmiddels is het gebied afgesloten met hekken en borden. Dit bord stond er enige tijd. Waarom het is weggehaald, is niet duidelijk.  (Foto OP)

Vragen
Hoekstra spreekt van ‘een hoogst ongebruikelijke gang van zaken’, die volgens haar weer vragen oproept en die zijn inmiddels gesteld aan het College van B & W. “Waarom zijn er sinds 1 april jl. twee fonteinen in het water aldaar werkzaam? Als dit voor de sier is, komt de vraag bij ons op of het u bekend is dat de bewoners het best een behoorlijke ‘herrie’ vinden die deze twee fonteinen maken. Wat is uw mening? Wat kost het om die twee fonteinen te laten werken?”, vraagt Hoekstra zich af. Ze vraagt zich verder af of er bij het college het besef is dat dit nog eens – bij de muur van 2.20 meter hoog en om en nabij twintig meter breed waar ook water naar beneden zal kletteren – te veel van het goede qua geluid zal ziijn. Hoekstra wil op een groot aantal vragen een antwoord: “Is dit al het vernevelen waar de OZHZ in zijn stukken over schrijft? Zo ja, weet u dat de gifstoffen die u nu (of later) vernevelt er minstens één bij zit die door UV omgezet wordt naar zoutzuur en mosterdgas? U weet hopelijk ook dat daar een speeltuintje is? Dat er mensen sporten? Dat er gezinnen wonen? Dat er gewerkt wordt? En dat er gewandeld en gerecreëerd wordt? Denkend aan de twee horecagelegenheden, is het daar wel veilig? Kunt u ons uitleggen waarom we sinds 24 maart 2025 nog altijd wachten op antwoord naar aanleiding van onze brandbrief over deze zorgen? Als blijkt dat vernevelen toch niet zo’n veilige oplossing is om de gifstoffen uit de grond te halen en wetende dat de grond injecteren met iets waardoor de gifstoffen los komen een zeer omstreden techniek is: bent u als College van B&W dan eventueel bereid om dit stop te zetten en u verder te laten infomeren ten aanzien van de vraag hoe het wél veilig kan?”

2 gedachten over “Zorgen bij Onafhankelijk Papendrecht over gif in bodem”

  1. Ik heb in m’n bezaarschriift tegen de bouw van de woontoren al aangegeven dat ik me zorgen maak om de gezondheid.
    Juist op die plaats heeft Aviolanda, later Foker, decenia lang chemische stoffen, via een zogenaamde marmerput in de gatel geloost. Ook toen werd er verwezen naar de provincie

Plaats een reactie

*=Verplicht veld